Belföld

Vasárnap reggel hat órakor nyitnak a szavazókörök

A pártok közül a Fidesz–KDNP állította a legtöbb polgármesterjelöltet a vasárnapi önkormányzati választáson

Több mint nyolcmillió szavazópolgár dönthet vasárnap települése vagy kerülete önkormányzati vezetőiről és képviselőiről. Ahogy minden választáson, most is csak érvényes igazolványokkal lehet majd szavazni.

Vasárnap reggel hat órakor nyitnak a szavazókörök
Fotó: MH/Purger Tamás

Vasárnap ismét helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választásokat tartanak hazánkban. A több mint nyolcmillió választópolgár reggel hat órától este hét óráig adhatja le szavazatát a számára kijelölt szavazókörben. A helyi önkormányzati képviselőket és polgármestereket öt évre választjuk meg. A választójog minden Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar és európai uniós állampolgárt megillet, ugyanakkor csak az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel. A szavazat leadásához a választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát (érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel), valamint a lakcímét vagy személyi azonosítóját (lakcímkártyával). Egy választópolgár rontás miatt szavazólapfajtánként csak egyszer kérhet új szavazólapot, de csak még az urnába dobás előtt. Fontos információ, hogy csak a lebélyegzett szavazólap érvényes.

A választók településtípusonként eltérő számú szavazólapot kapnak. A budapesti kerületek lakói szavaznak a főpolgármesterre, a kerületi polgármesterre és az egyéni választókerületi képviselőre. A megyei jogú városok lakói csak a polgármesterre és az egyéni választókerületi jelöltekre szavaznak. Az egyéb településen élők három szavazólapot kapnak, a polgármester és az egyéni választókerületi jelölt mellett ők szavaznak a megyei közgyűlési listára is.

A fővárosban négy főpolgármester-jelölt indul, míg országosan 7385 jelölt száll ringbe a 3177 települési vagy kerületi polgármesteri posztért. A jelöltek legtöbbje független, a pártok közül pedig a Fidesz–KDNP állította a legtöbb polgármester jelöltet: 829 helyen a Fidesz és szövetségesei, 307 helyen pedig az általuk támogatott jelölt indul. Az ellenzék 286 helyen indít saját vagy általa támogatott jelöltet.

A helyi mellett nemzetiségi önkormányzati választást is tartanak vasárnap. Ezen azok szavazhatnak, akik szeptember 27-ig felvetették magukat a nemzetiségi névjegyzékbe. A korábbi választástól eltérően most nem lesz külön nemzetiségi szavazókör, a választók ugyanakkor a többi szavazólaptól eltérő, zöld színű szavazólapon voksolnak majd a nemzetiség jelöltekre. A vasárnapi választáson sincs kampánycsend, azonban nem folytatható kampánytevékenység a szavazás napján a szavazóhelyiségben, valamint annak százötven méteres körzetében.

Halmosi Zsolt, az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese közölte: a rendőrség kiemelt feladatként tekint az október 13-i helyhatósági választások biztosítására. Hozzátette: pártsemlegesen, politikai befolyástól mentesen, a jogszabályok adta keretek között végzik tevékenységüket a választás előtt alatt és után is.

Kapcsolódó írásaink