Belföld

Újra támadásban a Soros-szervezet

Ezúttal az önkormányzatok gazdálkodását vizsgálta a korábban manipuláció miatt jogerősen is elmarasztalt Korrupciókutató Központ

Az önkormányzati választási kampány kellős közepén tette közzé legfrissebb, a települések gazdálkodásával kapcsolatos anyagát a Soros Györgyhöz is köthető Korrupciókutató Intézet.

Újra támadásban a Soros-szervezet
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A szerveződés neve legutóbb akkor került a hírekbe, amikor jogerősen is elbukta perét a Közbeszerzési Hatósággal szemben. Az ítélet szerint az intézet tavalyi „tanulmányában” több vonatkozásban is megsértette a hatóság jó hírnevét, illetve manipulált adatokat használt fel. Konkrétan: összehasonlításra nem alkalmas adatokat vett alapul, ezáltal hamis képet festve Magyarországról, hibás adatbevitel alapján végzett elemzést, továbbá valótlant tényt közölt.

Megírtuk, a jóhírnévsértő dolgozatot kiadó kft. egyedüli tulajdonosa és ügyvezetője, Tóth István János a Magyar Tudományos Akadémia főmunkatársa, akire az MTA tudományetikai kódexe vonatkozik. Ezért a hatóság elnöke, Rigó Csaba levélben fordult Lovász László MTA-elnökhöz, és a kutatásetikai normák súlyos megsértése miatt eljárás kezdeményezését kérte a tudományetikai bizottságnál. Miután pedig az intézet anyagait rendre felhasználja az Európai Bizottság is a Magyarországról szóló anyagaihoz, Rigó a brüsszeli testületet is megkereste. A hatóság lapzártánkig nem közölte lapunkkal, érkezett-e már válasz az érintettektől.

Ami a megtépázott hitelességű Soros-szervezet legújabb kutatását illeti, ebben az esetben annyi történt, hogy egységes, kereshető adatbázisba rendezték az önkormányzatok által 2005 és 2018 között kötött közbeszerzési szerződéseinek adatait. Szerintük ugyanis ezek áttekinthetőbbé tétele „a transzparenciát és a korrupció elleni fellépést szolgálja, mivel így sokkal könnyebb elemezni, ellenőrizni a közbeszerzéseket”. Kérdéses azonban, hogy ez a módszer mennyire elfogulatlan vagy pontos, miután a központnak lényegében papírja van arról, hogy manipulálja az általa következtetések tárgyává tett információkat. Ráadásul az elmarasztalt kutatásuk nyomán Rigó úgy fogalmazott, nemcsak az intézményrendszer hírnevét csorbították, hanem „támadást intéztek Magyarország ellen”.

Kapcsolódó írásaink