Belföld

Fontos a magyar-izraeli kapcsolatok erősítése

A magyar kormány számára fontos az Izraelhez fűződő kapcsolatok erősítése - jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a Magyar emlékek Izraelben című könyv bemutatóján kedden Budapesten.

Fontos a magyar-izraeli kapcsolatok erősítése
Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa
Fotó: MH

 A miniszteri biztos azt mondta: a magyar-izraeli baráti kapcsolatok alapja a Kárpát-medencei zsidó közösség, amely máig a legnagyobb Közép-Európában.

Ez a közösség nagyon sok tudóst, művészt adott a magyarságnak - tette hozzá.
Szilágyi Péter kiemelte: a kormány támogatja a zsidó közösségeket, művészeti rendezvényeiket, zsinagógáik felújítását.

Méltatta a könyvbemutatót szervező Magyar Emlékek a Világban Egyesület és a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága közötti jó kapcsolatokat, a közös gondolkodást.

Az államtitkárság ösztöndíjjal támogatja az izraeli magyar közösségeket és fontosnak tartja a magyar emlékek felkutatását Izraelben - hangsúlyozta Szilágyi Péter.

A nemrég megjelent Magyar emlékek a világban kultúrtörténeti mű szerzője Novák Attila és Shiri Zsuzsa. A kötet azokat az izraeli történelmi eseményeket, társadalmi csoportokat, településeket, keresztény emlékhelyeket, kulturális emlékeket mutatja be, amelyek magyarországi eredetűek.
A kötet megjelenését támogatta az Antall József Tudásközpont, mely 2015-ben elindította a Magyar Emlékek című könyvsorozatot.
 

Kapcsolódó írásaink