Belföld

Elenyésző az érdeklődés a mai diáksztrájk iránt

A kisebb gyerekeket egy magániskolába, a gimnazistákat az Aurórába hívják, lesz tea és pogi, piknik a Kossuth téren

Száznyolcvanan jelezték részvételüket tegnapig a mai „Országos Iskolasztrájkban”, ami a tanulók másfél milliós számát tekintve elenyésző, ráadásul közel sem biztos, hogy az „ott leszek” gombot megnyomók mindegyike diák.

Elenyésző az érdeklődés a mai diáksztrájk iránt

A sztrájkot a köznevelési törvény módosítása elleni, augusztus 31-i, Kossuth téri „diáktüntetésen” jelentették be, ahol a résztvevők szintén pár százan voltak, köztük sok idős ember. A demonstrációt szervezők által kifogásolt, a parlament által júliusban elfogadott jogszabály-módosítások  sem az alternatív oktatást nem lehetetlenítik el, sem az iskolaérettség tekintetében nem jelentenek szigorítást, lehetőséget adnak viszont az iskolaigazgatók keresetének növelésére. A sztrájk idejére programokat is meghirdettek, így például „Tea és pogi”, majd „Piknik” a Kossuth téren, délután ugyanitt „Klímavédelmi tüntetés” – utóbbira tegnapig tizenketten jelentkeztek.

Az általános iskolásokat a Pozsonyi út 10. alatti épületbe várják, ahol a „Budapest School” működik, ebben a „mikroiskola”-hálózatban a havi tandíj százezer forint plusz étkezési költség... A gimnazista sztrájkolókat az Auróra hívja, a hírhedt józsefvárosi szórakozóhelyhez kapcsolódó „közösségi térben” „alternatív tanítási napot” rendeznek, amelyen például a Társaság a Szabadságjogokért tart órát „állampolgári és választási ismeretekből”, de lesz „Többdimenziós becsavarodás” is. Egyébként nem ez az első program az Aurórában az újabb iskolai év kapcsán, szerdán a CEU Spectrum elnevezésű „LGBTQI+” klubja tartotta első találkozóját – a rövidítés a leszbikus, gay (meleg), biszexuális, transgender, queer (furcsa, különös, nem heteroszexuális) vagy ques­tioning (kérdéses) és az interszexuális embereket jelöli.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom