Belföld

Karácsonyék Erzsébetvárosban is csalhattak

Úgy tűnik, Józsefváros után Erzsébetvárosban is csalt az ellenzék az ajánlásgyűjtés időszakában – egyre több jel utal tehát arra, hogy a kormányellenes erők fővárosi szinten folyamodhattak csaláshoz.

Karácsonyék Erzsébetvárosban is csalhattak
A zuglói polgármester válságot öt év alatt sem sikerült megoldania
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Arról már korábban beszámoltunk, hogy az ellenzéki pártok nem szabályos módszerekhez folyamodtak a választási siker reményében. Szerdán az Origo birtokába kerültek dokumentumok, amelyek alapján gyanítható, hogy az ellenzék nemcsak Józsefvárosban, de Erzsébetvárosban is rögzíti az ajánlóíveken szereplő személyek adatait.

Karácsony kampánycsapata akcióban
Karácsony kampánycsapata akcióban
Fotó: Facebook

A portálnak egy olvasója küldte el a képeket, amelyek közül az egyiken az látható, amint egy középkorú férfi az egyik ajánlóívről a másikra másolja az adatokat egy nagyobb asztaltársaság körében. Ebben az esetben két dologról lehet szó: az ellenzéki aktivista vagy jogszabályellenesen rögzítette a hivatalos dokumentumon szereplő adatokat, vagy ami ennél is durvább forgatókönyv, hogy meghamisította azokat. Bármelyik eset is forgott fenn, az bizonyos, hogy a kormányellenes erők fővárosi szinten folyamodhattak csaláshoz.

Ismeretes, hogy az ajánlóívek bármilyen formában történő másolását, valamint azok hamisítását a törvény bünteti, ugyanis ezeken nem kell semmit feldolgozni, a jelölteknek csupán össze kell gyűjteniük és le kell adniuk a választási bizottságnak.

Karácsonyék kampánycsapata alírásgyűjtésbe indul
Karácsonyék kampánycsapata alírásgyűjtésbe indul
Fotó: Facebook

A férfi egyébként, aki a fotó tanúsága szerint összevetette a dokumentumokban szereplő adatokat, a Párbeszéd tagja, Szücs Balázs (akinek neve akkor vált ismertté, amikor az antiszemita Jobbikot is szerette volna bevonni az ellenzéki összefogásba) kampánycsapatának tagja. Ez tehát azt jelenti, hogy Karácsony Gergely párttársának segítői követhették el a választási csalást.

Átlátszó hazugsággal magyarázkodik Karácsony párttársa

Szücs Balázs, a Párbeszéd erzsébetvárosi képviselőjelöltje szerint teljesen rendben van, hogy segítői látszólag az egyik lapról a másikra másolgatják a választók adatait.

Az íveket ellenőriztük, azt vizsgálva, hogy a gyűjtést végző személy neve, adatai rajta legyenek az íven, ahogyan azt az előírások megkövetelik - ezzel indokolta Karácsony párttársa, aktivistája miért tett „félreérthető” mozdulatokat. Csakhogy az érvényben lévő jogszabályok szerint az ajánlószelvényeken lévő adatok ellenőrzése a választási iroda, és nem a Párbeszéd Magyarországért hatáskörébe tartozik - írja az Origo

Kapcsolódó írásaink