Belföld

Századvég: Tarlós István fölényesen vezet

A megkérdezettek többsége (53 százaléka) pozitív véleménnyel van Tarlós Istvánról, derül ki a Századvég legfrissebb kutatásából.

Századvég: Tarlós István fölényesen vezet
A megkérdezett polgárok pozitívan ítélik meg a jelenlegi főpolgármester kvalitásait is: 60 százalékuk szerint Tarlós István erős kezű vezető
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az önkormányzati választások kapcsán a Századvég azt vizsgálta, hogy a budapestiek hogyan vélekednek Tarlós Istvánról és az ellenzéki főpolgármester-jelöltekről. A kutatás kitért arra is, hogy a választók hogyan látják az egyes jelöltek esélyeit az októberi választáson, valamint hogyan értékelik Tarlós István és Karácsony Gergely politikai kvalitásait.

Tarlós utcahosszal vezet
Tarlós utcahosszal vezet
Fotó: Századvég

A megkérdezettek többsége (53 százaléka) pozitív véleménnyel van Tarlós Istvánról, 44 százalék viszont ettől eltérő választ adott. Összegzésképpen megállapítható, hogy a budapesti választók a jelenlegi főpolgármestert integratív politikai karakternek tartják, aki ezáltal nem pusztán a jobboldali érzelmű szavazók körében tett szert népszerűségre. 

A választóknak van véleményük az eredményes városvezetésről is: a budapestiek 57 százaléka elégedett Tarlós főpolgármesteri tevékenységével, és csupán 42 százalékuk vélekedik negatívan munkájáról. Ugyanakkor az ellenzéki jelöltekről a közvélemény kedvezőtlen véleménnyel van: ez a jelenség szorosan összefügg azzal a ténnyel, hogy az egyes ellenzéki aspiránsok Budapest helyett továbbra is egymás legyőzésével foglalkoznak, folytatva a korábban megkezdett hatalmi harcokat.

Az elsőprő többség szerint a regnáló főpolgármester kap újabb mandátumot
Az elsőprő többség szerint a regnáló főpolgármester kap újabb mandátumot
Fotó: Századvég

Karácsony Gergely elutasítottságának mértéke jelentősen meghaladja a róla kedvezően vélekedők arányát: a budapestiek 52 százaléka negatívan vélekedik a baloldal főpolgármester-jelöltjéről, és csupán 41 százalékuk nyilatkozott pozitívan a zuglói városvezetőről.

A jelenség hátterében részben Karácsony eredménytelen polgármesteri tevékenysége, részben pedig az a körülmény áll, hogy a politikus főszereplője volt a belharcokkal tarkított főpolgármesteri előválasztásoknak, amely tovább rombolta a tekintélyét.

Puzsér Róbert a jobb- és a baloldali szavazók körében egyaránt népszerűtlen: a válaszadók 73 százaléka elutasítja a showman személyét, és pusztán 18 százalékuk helyezkedett eltérő álláspontra.

Berki Krisztiánról a budapestiek 84 százaléka negatív véleménnyel van, és mindössze 3 százalékuk szimpatizál a médiacelebbel.

Puzsér és Berki lakossági megítélése azt mutatja, hogy a televíziós személyiségként szerzett viszonylagos népszerűség nem konvertálható politikai tőkévé, ráadásul a politikai tapasztalatok hiányát sem díjazzák a választók.

A Századvég kutatása rámutat, hogy még az ellenzéki szavazók jelentős része sem tartja reálisnak, hogy valamelyik ellenzéki jelölt győz október 13-án: a megkérdezettek közel háromnegyede (71 százaléka) Tarlós István, a Fidesz–KDNP jelöltjének győzelmével kalkulál a voksoláson, míg Karácsony győzelmét pusztán 20 százalékuk tartja valószínűnek. Puzsér Róbert megválasztására a válaszadók mindössze 2 százaléka számít, míg Berki Krisztián esetében ez az arány 1 százalék.

Ez a kilátástalanság jelentős mértékben demoralizálhatja az ellenzéki választókat, így feltehető, hogy egy részük az otthonmaradást fogja választani az önkormányzati voksoláson.

A megkérdezett polgárok pozitívan ítélik meg a jelenlegi főpolgármester kvalitásait is: 60 százalékuk szerint Tarlós István erős kezű vezető, 51 százalékuk pedig úgy véli, hogy alkalmas a főpolgármesteri pozíció betöltésére. E kedvező kép Tarlós István 16 éves polgármesteri és 8 éves főpolgármesteri tevékenysége során elért eredményeivel magyarázható a Századvég szerint.

A zuglói polgármestert ezzel szemben csupán a megkérdezettek 15 százaléka tartja erős vezetőnek, és többségük alkalmatlannak tartja a főpolgármesterségre (33 százalékuk vélekedik ettől eltérően). Ezen felül Karácsony Gergelyt a válaszadók 54 százaléka tapasztalatlan és bizonytalan politikusnak tartja, míg Tarlós István esetében ez az arány mindössze 5 százalék.

A budapestiek véleménye feltehetőleg Karácsony Gergely sikertelen zuglói polgármesteri tevékenységével áll összefüggésben. Ezen felül a megkérdezettek 55 százaléka szerint Karácsony közel áll Gyurcsány Ferenchez, míg a jelenlegi főpolgármesterről csupán 1 százalékuk feltételezi ezt.

Tarlóst sokkal többen tartják alkalmas főpolgármesternek
Tarlóst sokkal többen tartják alkalmas főpolgármesternek
Fotó: Századvég

A válaszadók döntő többsége  tehát tisztán látja, hogy az ellenzéki oldalon a volt miniszterelnök diktál, amitől a zuglói polgármester sem tudja függetleníteni magát - mutat rá a Századvég, amely szerint ezek a megállapítások egyértelműen visszatükröződnek az augusztus végi főpolgármester-preferencia számokban.

Ha most vasárnap lennének az önkormányzati választások, Tarlós István a szavazatok 49 százalékát kapná, ezzel szemben Karácsony Gergelyre 36 százalék szavazna. Puzsér Róbertre a budapesti választópolgárok 7 százaléka, Berki Krisztiánra 1 százaléka szavazna. A bizonytalanok és rejtőzködők aránya e kérdésben 7 százalék, emlékeztet a Századvég.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom