Belföld

Minden diák támogatást kap a szakképzésben

A kormány által elfogadott stratégia szerint ki kell alakítani az ösztöndíjból és a tanulóimunkaszerződésből származó jövedelem egymásra épülő rendszerét

A jövőre induló új rendszerben mindenki, aki bejut a szakképzésbe, valamilyen anyagi juttatást kaphat. A kormány célja, hogy növelje a szakmát tanuló fiatalok számát és a diákokat érdekeltté tegye a tanulásban.

Minden diák támogatást kap a szakképzésben
A jövőben akár munkabér is járhat a tanulóknak (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Katona László

A jelenleg működő iskolai rendszerű szakképzésben komoly létszámproblémák vannak, ami kezelhető a szakmai képzés reformjával és egyéb támogató intézkedésekkel – hívja fel a figyelmet a Kormany.hu-nelérhető Szakképzés 4.0 stratégia. Utóbbiak közt szerepel a megújuló ösztöndíjrendszer, amely alapján a fiatalok komoly anyagi támogatáshoz juthatnak 2020-tól.

A dokumentum rámutat arra, hogy a szakmai képzésben ki kell alakítani az ösztöndíj és a tanulói munkaszerződésből származó jövedelem egymásra épülő rendszerét. Most ugyanis csak a hiányszakmákban, illetve a duális képzésben tanuló diákok kaphatnak pénzt. „A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben szinte minden szakma hiányszakmává vált, ezért egységes szakképzési ösztöndíj bevezetésére van szükség” – áll a stratégiában.

A jövő évtől kétféle támogatás járhat a tanulóknak. Az egyik típusú az állam által finanszírozott juttatás, mint amilyen a tehetséges, hátrányos helyzetű fiatalok technikumi tanulását támogató Apáczai-ösztöndíjprogram vagy a szakképző iskolákban a szakképzési ösztöndíj. A másik típusú támogatási formát a gyakorlati képzőhely által biztosított juttatások jelentik. Ez alapján a tanulói munkaszerződés keretében munkabér járhat a diákoknak.

A juttatások összege a minimálbérhez igazodik majd (idén ez az összeg 99 085 forint). A dokumentum rögzíti azt is: a támogatások meghatározásában alapelv, hogy a diákok a tanulmányaik folytatásában legyenek érdekeltek. A szakképzési ösztöndíj az első félévben – a jelenlegi minimálbérszint mellett – húszezer forint, ami a tanulmányi eredmény nyomán negyvenezerre növekedhet, illetve ötezerre csökkenhet. A tanév során ennek felét kapják a tanulók, a másik fele pályakezdési támogatásként a számlájukra kerül. A szakképesítés megszerzésének motiválása érdekében ezt az eredményes szakmai vizsgát követően kapják meg, és a pénzt eszközvásárlásra, lakhatásra vagy utazásra használhatnak fel. Várhatóan tizenötezer diák fog első körben szakképzési ösztöndíjat kapni. 

A stratégia kitér a szakképzésben tanító pedagógusok helyzetére is. Felhívja a figyelmet: annak érdekében, hogy a szakmai képzésben hosszú távon biztosított legyen a megfelelő létszámú, naprakész szakmai tudással rendelkező, elkötelezett szakmai tanár, önálló életpályamodellt kell kialakítani, speciális foglalkoztatási és bérezési feltételekkel. „Meg kell állítani azt a folyamatot, hogy a legjobb felkészültségű szakmai oktatók hagyják el a pedagóguspályát, és el kell érni, hogy a versenyszférában dolgozó szakemberek számára is reális alternatíva legyen a középfokú szakmai képzésben tanítani részmunkaidőben vagy akár főállásban is” – áll a dokumentumban.

A stratégia szerint szükség van a szakképzés sajátosságaira épülő új minősítési rendszer kialakítására, amely a lehető legrugalmasabb módon biztosítja a tanárok foglalkoztatásának több formáját és a piaci bérekhez igazodást. Célként jelölték meg továbbá, hogy a pedagógus végzettséggel nem rendelkező szakembereket nagyobb arányban vonják be az elméleti és gyakorlati képzésbe, a nyugdíjas pedagógusokat pedig hívják vissza a rendszerbe. Ezenkívül a gazdaságban dolgozó diplomás szakembereket – elsősorban mérnököket – óraadóként kellene alkalmazni a jövőben.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom