Belföld

Kiküldték Czeglédyt a tárgyalóteremből

A húsz vádlott közül nyolcan beismerték bűnösségüket az egyelőre Czeglédy Csaba nélkül indult büntetőeljárásban a Szegedi Törvényszék első előkészítő tárgyalásán.

Kiküldték Czeglédyt a tárgyalóteremből
A hétfői nap a vádirat ismertetésével kezdődött a Szegedi Törvényszéken, és nyolc vádlott esetében már szerdán véget is érhet az eljárás
Fotó: delmagyar.hu

Bár Czeglédy Csaba, az MSZP és a DK ügyvédje, nemrég még utóbbi európai parlamenti képviselőjelöltje nem volt hivatalos az eredetileg Czeglédy Csaba és társai ellen hatmilliárd forintot meghaladó költségvetési csalás vádjával indult, bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények miatt folyó büntetőper tárgyalására, mégis megjelent a Szegedi Törvényszéken. Egy nappal korábban közösségi bejegyzésében még arról írt, nem is érti, mi ez az egész, hisz bűncselekmény nem történt, lám, vele szemben is megszüntették az eljárást. Ez persze nincs így, EP-képviselőjelöltté válása miatt kellett vele szemben – átmenetileg – megszüntetni az eljárást, így az ügyészségnek most újra be kell nyújtania a vádiratot.

Czeglédy hiába szerette volna a tárgyalóteremben figyelemmel kísérni az eseményeket, nem tehette. Több vádlott védője ugyanis tanúként is meg kívánja hallgatni Czeglédyt, a vádirat szerint a bűnszervezet irányítóját, így a bíró a szombathelyi politikust kiküldte a tárgyalóteremből, tanú ugyanis nem lehet jelen.

Amúgy a hétfői nap a vádirat ismertetésével kezdődött, és nyolc vádlott esetében már szerdán véget is érhet az eljárás. Heten ugyanis beismerő vallomást tettek, és az új büntetőeljárási törvény lehetőségeit kihasználva egyezségre jutottak a vádhatósággal büntetésük mértékében. E hét vádlott másfél évtől négy évig terjedő börtönbüntetést kapott költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt, amit részben bűnszervezet tagjaként, részben társtettesként, részben bűnsegédként követtek el.

Az ügyészség egyúttal mellékbüntetésként több évre eltiltaná őket a közügyek gyakorlásától, valamint attól, hogy gazdasági társaságban vezető tisztséget tölthessenek be. Az egyezségről a szerdai tárgyalási napon dönt a bíróság. Egy nyolcadik vádlott a bíró kérdésére azt közölte, szintén elismeri a bűncselekmény elkövetését, és a büntetéséről megállapodna a vádhatósággal. Tizenkét vádlottat holnap hallgathat meg a bíróság, ha ugyan tesznek vallomást az előkészítő ülésen.

A vádirat szerint a Czeglédy Csaba igazgatósági elnök vezette Human Operator Zrt.-ben a bűnszervezet feje, illetve társai a kft. 2011-es részvénytársasággá alakulásától számlázási láncot alakítottak ki, amelynek célja a közterhek megfizetésének elkerülése volt. Az áfát, az szja-t és más adókat az iskolaszövetkezeteknek kellett volna befizetniük, de ezt szinte teljesen, a bevallásokat pedig részben elmulasztották.

A diákok által elvégzett munkáról az iskolaszövetkezetek számlát állítottak ki, amelyeket a Czeglédyék érdekeltségében álló két alvállalkozó továbbszámlázott a Human Operator Zrt.-nek. Az alvállalkozók a szövetkezeteknek csak a nettó béreket vagy még azt sem elérő összeget utalták tovább. A különbözetet készpénzben vették fel, majd átadták a Human Operator munkatársaiknak, és ezt a folyamatot fiktív pénztárbizonylatok kiállításával fedezték.

Kapcsolódó írásaink