Belföld

Szószegők üzengetése az ellenzéki oldalon

A Párbeszéd is megvalósíthatatlannak tartja a Gyurcsány-párti Kálmán Olga ígéreteit, a Fidesz szerint Karácsony Gergely csődbe viszi Zuglót

Irreális tervekkel, magát függetlenként beállítva ismertette programját a Gyurcsány-párt által támogatott Kálmán Olga főpolgármesterjelölt-jelölt.

Szószegők üzengetése az ellenzéki oldalon
Kerpel-Fronius, Kálmán és Karácsony Szöllősi Györgyi moderátorral
Fotó: MH/Ficsor Márton

Főpolgármesterként európai otthont akar építeni Budapestből, fel akarja számolni a megosztottságot, naponta mosatná fel az aluljárókat, hetente pedig az utcákat – derült ki a Gyurcsány-párt által az ellenzéki előválasztásra benevezett Kálmán Olga volt műsorvezető tegnapi programismertetőjén. Felvetésünkre, hogy a bukott miniszterelnök nemrég arról beszélt, ha elnyeri a városvezetést, Kálmán Olga dolga a kormánnyal szembeni politikai közösség megszervezése lenne, ami nem éppen a megosztottság felszámolását jelenti, a tizennyolc év alattiaknak ingyenes BKV-t is ígérő aspiráns kitérő választ adott. „Erről kérdezzék Gyurcsány Ferencet” – javasolta, ahogy a baloldali pártok között éppen az ő jelölése miatt kialakult, Karácsony Gergely által emlegetett bizalmi válságról sem kívánt beszélni. Bár a DK-logós pulpitusról azért üzengetett, és a programfüzetében kiadóként is ez a párt szerepel, Kálmán mégis függetlenként azonosította magát.

Arról sem adott tájékoztatást a néhány héttel ezelőtti nyilatkozatát meghazudtolva a jelöltjelöltséget elvállaló Kálmán, hogy az általa vázolt egészségügyi, köztisztasági és közlekedési terveket miből finanszírozná. Például a heti tíz új elektromos busz beszerzését vagy a készpénzmentes és egységes fővárosi parkolás bevezetését. Megjegyzendő: az egységesítést elsőként Tarlós István főpolgármester szorgalmazta, a kizárólag okostelefonnal lebonyolítható tranzakciók ötlete pedig a valóságtól elrugaszkodott elképzelésnek tekinthető. Akárcsak a 3-as metró vonalán közlekedő, felújított szerelvények légkondicionálása, amiről Kálmán Olga is csak annyit tudott mondani: „Nem igaz, hogy nem lehet megoldani.”

Kálmán Olga Gyurcsány embere, Gyurcsány jelöltje. Az ellenzék élére ma azok a Gyurcsányék törnek, akik egyszer már tönkretették a fővárost és az országot – reagált közlemé­nyében a Fidesz. Nevetséges, hogy azok beszélnek, akik pénzszivattyúnak használták a fővárost. Elég a BKV-tól kitalicskázott pénzekre és a 4-es metró körüli korrupcióra gondolni, ahol a beruházás harmadát ellopták, elcsalták – tették hozzá.

Ismeretes, bár nemrég még Gyurcsány is arról beszélt, hogy a DK az MSZP–Párbeszéd által javasolt Karácsonyt támogatja az előválasztás második fordulójában, a kormányfőjelöltséggel kacérkodó Gyurcsányné Dobrev Klára a pártjának négy mandátumot hozó EP-választás, illetve a momentumos Kerpel-Fronius Gábor színre lépése után bejelentette: elindítják Kálmán Olgát. A szocialisták kiborultak, elindult az üzengetés a pártok között.

Karácsony még a Népszavában tegnap megjelent interjúban is arról beszélt, nem ilyen menetrenddel számolt. Korábban a 24.hu-nak azt mondta, ha Kálmán Olga nyer, a kampány nem úgy fog menni, ahogy mennie kellene, mert az MSZP-sekben frusztráció és sértettség van amiatt, hogy a DK lenyomta őket. Azt is előrevetítette: „Ha megnyerem az előválasztást, tizenkét órám lesz rendet rakni Gyurcsánynál.” Nagyon szép, de nem lehet megvalósítani – mondta a szintén párbeszédes Szabó Tímea az ATV Egyenes beszéd című műsorában Kálmán Olga egészségügyi elképzeléseiről. Az elektromos buszokkal kapcsolatban pedig rámutatott: sehol a világon nincs olyan főváros, ahol átálltak volna ilyen járművekre.

A szerda esti főpolgármester-jelölti vitán folytatódott a fedezet nélküli ígéretlicit. Karácsony például tízezer új bérlakást, pesti fonódó villamost, a zuglói modell bevezetését ígérte a lakhatási gondok megoldására, Kálmán ezer új befogadóhelyet a hajléktalanoknak, ötmilliárdos pénzalapot, nagyjából havi egymilliárdért elektromos buszokat, Kerpel-Fronius pedig átmeneti szállásokat, sebességlassító területeket a közlekedésben, előnyöket a kerékpárosoknak. Kálmán Olga a forráshiányt is áthidalta: majd kérünk a kormánytól elektromos buszokat - mondta.

Kapcsolódó írásaink

Balos castingtörténelem

ĀProgram és elképzelések helyett évek óta személyi vetélkedések és paktumok jellemzik az ellenzéki oldalt, most épp a főpolgármester-jelölt személyén megy a vita