Belföld

Egyre gyanúsabb Hadházy akciója

Meg kell semmisíteni az összegyűlt aláírásokat

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint is aggályos, hogy továbbra sem tudni, mi van azzal a több százezer aláírással és személyes adattal, amit Hadházy Ákos gyűjtött össze akciója során az elmúlt hónapokban.

Egyre gyanúsabb Hadházy akciója
Péterfalvi Attila szerint alapvető kérdések nincsenek tisztázva a Hadházy által gyűjtött aláírások körül
Fotó: MH

Bár a sajtóban a napokban megjelent információk is aggodalmakra adhatnak okot a független Hadházy Ákos aláírásgyűjtési akciója kapcsán, az alapvető kérdésekre sincsenek válaszok – derül ki Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének szavaiból. Ismert, Hadházy tavaly szeptemberben indított aláírásgyűjtési akciót hazánk Európai Ügyészséghez történő csatlakozása érdekében. Bár egymillió volt a cél, május végéig csak hatszázezer támogatást tudott szerezni, amelyeket június elején mutatott be a Parlamentben egy sajtótájékoztatón. Hogy azóta mi lett az aláírásgyűjtő ívekkel, senki nem tudja, ahogy azt sem, hol, hogyan tárolják azokat.

Péterfalvi Attila lapunknak elmondta: ezeket az íveket, az azokon szereplő adatokat tilos lemásolni, továbbítani, nem kerülhetnek illetéktelenek kezébe, meg kell őket semmisíteni. Igaz, hogy erre nincs határidő. A NAIH elnöke szerint kérdés, hogy Hadházy miért nem semmisítette meg azonnal az íveket, azután, hogy saját bevallása szerint is sikertelen volt az akciója és annak közjogi következménye sincs.

A KDNP-s Nacsa Lőrinc tegnap a kormánypártok nevében szólította fel Hadházyt, adjon választ, kihez kerültek valójában a magyar választópolgárok adatai. A kormánypárti politikus szerint egyre több kérdést vet fel a képviselő aláírásgyűjtése. Több százezer magyar adatait gyűjtötték be aláírásgyűjtés címszó alatt az elmúlt hónapokban, de nagyon úgy tűnik, itt valami egészen másról van szó – mutatott rá a politikus. Nacsa Lőrinc ezért több kérdést tett fel Hadházy Ákosnak. Felszólította az ellenzéki politikust, válaszoljon, kihez kerültek valójában a magyar emberek adatai, miért egy homályos hátterű külföldi cégnek továbbították azokat? Milyen céllal bízták rájuk az adatfeldolgozást, miféle piszkos munkát bíztak még esetleg rájuk, és hogyan lehet az, hogy még csak szerződésük sem volt ezzel a külföldi céggel? – sorolta. Hadházy Ákos ne titkolózzon tovább, válaszoljon, kihez kerültek valójában a magyar választók adatai! – szólított fel a KDNP-s képviselő.

A Magyar Nemzet a napokban írt arról, hogy a folyamatba adatfeldolgozóként bevont külföldi cégek miatt az aláírók adatai külföldre kerülhettek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom