Belföld

Törvényi garancia a tankönyvek ingyenességére

Nagyobb anyagi megbecsülést kaphatnak az iskolaigazgatók a tervezett újabb pótlék révén

Egy friss jogszabálymódosítás-csomagban szerepel többek közt az iskolaigazgatói pótlék, az ingyentankönyv-program, a szöveges értékelés és a magántanulók ügye.

Törvényi garancia a tankönyvek ingyenességére
A szöveges értékelés lehetősége megmarad, de az osztályozás kötelező lesz
Fotó: Katona László

Benyújtotta a kormány a nemzeti köznevelésről szóló törvény módosítását az Országgyűlésnek, a szöveg megtalálható a parlament honlapján. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte: az apróbb módosítások célja a tanulók előmenetelének támogatása, valamint az, hogy nagyobb anyagi megbecsülést kapjanak az iskolaigazgatók, és ezáltal az intézményvezetői pálya vonzóbbá váljon. A jogszabály-módosítás lehetővé teszi, hogy az iskolaigazgatók többletmunkája nagyobb megbecsülést kapjon, ha az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, felhatalmazást ad a kormány számára további pótlék és ösztönzési kereset-kiegészítés megállapítására az intézményvezetők részére – mutatott rá a szaktárca, hozzáfűzve, a rendeleti szintű részletszabályok kidolgozása a törvény elfogadása után történhet meg.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy 2020. szeptember 1-jétől az alap- és középfokú oktatás valamennyi évfolyamára kiterjed az ingyenes tankönyvellátás, amihez a jövő évi költségvetésben rendelkezésre áll a forrás is. Jogi garanciaként pedig a most benyújtott javaslat hatályon kívül helyezné az önálló tankönyvtörvényt, a tankönyvellátás legfontosabb szabályait beillesztve a köznevelési törvénybe. Emellett a javaslatcsomag az Alkotmánybíróság által kért feladatnak is eleget tesz, miszerint megerősíti a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekekre, tanulókra vonatkozó jogi és szakmai garanciákat.

Módosítanák a 2015-től bevezetett, hároméves kortól kötelező óvodába járás nyomon követését is és egyértelműbbé tennék az óvoda-iskola átmenet feltételrendszerét. A szaktárca kiemelte: a kötelező óvodáztatás már bizonyított, jelentősen növeli a gyermekek esélyét és segíti fejlődésüket – különösen a hátrányos helyzetű családok esetében.

További változás, hogy nem lenne szükség miniszteri engedélyre a szöveges értékeléshez, az intézmény erről saját hatáskörben döntene, ugyanakkor kötelező lenne a félévi és az év végi teljesítmény osztályzattal való minősítése is. Az indoklás szerint a szülő, a tanuló számára egyértelmű visszajelzést az elért teljesítményről az osztályzatok, érdemjegyek teremtik meg. A módosítás kivezetné a magántanulói jogviszonyt, helyette a 2020/21-es tanévtől az érintettek egyéni munkarendet kérhetnek, amennyiben ezt a tanuló egyéni adottsága, sajátos helyzete indokolja, és az a tanuló fejlődése, tanulmányainak eredményes folytatása és befejezése szempontjából előnyös.

Rekordösszeg a gyermekétkeztetésre

A nyári szünetben is kaphatnak napi egyszeri meleg ételt a hátrányos helyzetű családban élő gyermekek – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Tudatták: a szünidei gyermekétkeztetést a települési önkormányzat jegyzőjénél írásban lehet igényelni a június 17-e és augusztus 30-a közötti hétköznapokra. Az önkormányzat jegyzője írásban tájékoztatja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő szülőket, a kérelem benyújtásához pedig a helyi család- és gyermekjóléti szolgálat segítséget ad. A szülők bármikor, akár a nyári szünet alatt is benyújthatják az igénylést. Az önkormányzatoknak 2016 januárjától kötelező gondoskodniuk minden iskolai szünetben a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetéséről – hangsúlyozta az Emmi, hozzáfűzve, a kormány biztosítja az ehhez szükséges forrásokat. A jövő évi költségvetésben minden eddiginél nagyobb összeg szerepel erre a célra: 82,5 milliárd forint. Ez azt jelenti, hogy 2010 óta megháromszorozódott a gyermekétkeztetésre fordított kormányzati támogatás.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom