Belföld

A botmixeres Cseh Katalin lemondását követelik

Azon is dolgozna, hogy „egy nő ne vegyen mindennap három új szettet”

Petíciót indított az életvédő CitizenGo a momentumos Cseh Katalin EP-képviselői mandátumának visszaadását követelve. A szülész-nőgyógyász végzettségű politikus szerintük kegyetlen és vállalhatatlan módon beszélt az abortuszról.

A botmixeres Cseh Katalin lemondását követelik
Bivalyerős nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkeznek a politikus szerint
Fotó: MTI/Kovács Tamás

„A Momentum Mozgalom új európai parlamenti képviselőjét, Cseh Katalint a legkisebb gyermekek tragédiájáról szóló kegyetlen és vállalhatatlan társalgásban való tevékeny részvétele miatt felszólítjuk, hogy kérjen bocsánatot és mondjon le képviselői mandátumáról” – írja legújabb petíciójában a CitizenGo. Az online keresztény szervezet a Momentum elnökét, Fekete-Győr Andrást arra kéri, pártja nevében haladéktalanul határolódjon el képviselője idézett kijelentésétől, és szólítsa fel őt lemondásra. A Citizengo.org oldalon aláírható kezdeményezést azzal indokolják, hogy Cseh Katalin és a feminista újságíró, Papp Réka Kinga a Klubrádióban néhány éve gyomorforgató eszmecserét folytattak az abortuszról.

Idézik is a beszélgetést, amelyben Cseh Katalin a terheségmegszakítás klasszikus sebészi módját említi, amire Papp Réka Kinga rávágja: „köznyelvi nevén botmixer”. Cseh Katalin nevetve azt mondja, „hát igen, ezt még nem hallottam”, erre Papp Réka Kinga úgy reagál: „Komolyan? Közszájon forog.” Cseh Katalin pedig tovább nevetgélve kijelenti: „majd elterjesztem én is a kis körömben.” A két nő a vákuumos kiszívással végzett abortuszról beszélt, amelynek során a méhbe egy szívócsövet vezetnek, amelynek szívó-vágó vége feldarabolja a babát.

A CitizenGo szerint Cseh Katalin megnyilvánulása kegyetlen és vállalhatatlan, mivel a születendő emberek erőszakos halálán való gúnyolódáshoz csatlakozott, és okot ad a közélettől való távozásra. „Jóérzésű emberekként betartjuk az emberi minimumokat, és nem vihorászunk mások halálán, nem gúnyolódunk más emberek erőszakos halálának botmixerhez való hasonlításán” – írják.

Az 1988-ban Montréalban született Cseh Katalin egyébként orvos, szülész-nőgyógyász, bár csak két évig dolgozott ebben a szakmában rezidensként. A Momentum alapító tagja, de már a Momentum megalapítása előtt az Európai Liberális Fiatalok (LYMEC), az ALDE ifjúsági szervezetének tagja volt, de feltűnt több más nemzetközi liberális szervezetben is. Most, az EP-választás után Facebook-oldalán közölte: „A mi megválasztásunkkal nem unatkozó Twitter-huszárokat, nem nyugdíj előtt levezető politikusokat és nem is a kényelmes brüsszeli életben dőzsölő aranyifjakat juttattak mandátumhoz a választók, hanem egy bivalyerős nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkező, elképesztően motivált, hazánk európai jövőjéről tűpontos vízióval rendelkező csapatot.” Arról, hogy egyébként mennyire ismeri a magyar nők mindennapjait, sokat elmond, hogy a HVG-nek adott interjúban közölte: „Azon is dolgozni kell, hogy ne vegyen egy nő mindennap három új szettet, ez fenntarthatósági szempontból fontos.”

Kapcsolódó írásaink