Belföld

Százhetvenmilliárd köznevelés-fejlesztésre

Az ellenzék negyedére akarja csökkenteni az egyházi iskolákba járó diákok támogatását – írta válaszában Rétvári Bence

Miért nem akarja a kormány, hogy az állami iskolák versenyképesek legyenek az egyháziakkal? – kérdezte írásban az Emberi Erőforrások Minisztériumától a párbeszédes Tordai Bence, akinek Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára válaszolt.

Rétvári visszautasította az alaptalan és sértő vádakat, miszerint az állami iskolákban gyengébbek a tanárok és az oktatás. Hozzátette, az ugyancsak alaptalan, a felekezeti intézmények finanszírozásával kapcsolatos vádak lerántják a leplet a Párbeszéd és az ellenzék valós tervéről: negyedére akarják csökkenteni az egyházi iskolákba járó diákok támogatását.

„Ön olyan párttal közös listán jutott be a parlamentbe, amely 381 helyen vonta meg a diákoktól a helyben tanulás lehetőségét, s amely­­nél a Fidesz–KDNP-kormány alatt 606 milliárd forinttal több jut oktatásra, mint az általuk benyújtott 2010-es költségvetésben” – részletezte az államtitkár, egyértelműsítve: az egyházi fenntartású intézmények finanszírozása nagyságában nem tér el az állami fenntartásúak finanszírozásától. Csak a módszer tér el. Ráadásul éppen az egyenlő támogatás biztosítása érdekében kerül sor minden évben a felekezeti köznevelésre vonatkozóan az úgynevezet egyenlegrendezésre. Jogszabályban rögzített elszámolási eljárás keretében hasonlítják össze minden évben az állami és az egyházi iskolák kiadási összegeit, ezt követően kerül kialakításra és meghatározásra az összeg, amelyet az egyenlegrendezési törvényjavaslat tartalmaz – magyarázta.

Rétvári szintén visszautasította, hogy a kormány ne akarná az állami iskolákat ”versenyképessé” tenni. Az elmúlt harminc évben nem volt olyan volumenű iskolafejlesztés, mint napjainkban. A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra-fejlesztési Program keretében jelenleg országszerte mintegy százhatvan projekt valósul meg negyvenhatmilliárd forintból, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program révén pedig összesen 126 milliárdnyi forrás felhasználásával valósulhatnak meg fejlesztések 2014–2020 között.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom