Belföld

Komplex támogatás az otthonápoláshoz

Bentlakásos ellátás helyett inkább a családban élést segítenék

A kormány minden kategóriában emelte az ápolási díj összegét, aminek köszönhetően vannak családok, ahol több mint hetvenezer forinttal, azaz kétszáz százalék felett emelkedett az állami hozzájárulás összege. Ez év januárjától a gyermekek után járó ápolási díj összege egységesen havi százezer forintra nő, de az emelés folytatódik a következő években is.

Komplex támogatás az otthonápoláshoz
Fotó: MH

A szociális ellátást nyújtó intézmények budapesti, illetve agglomerációs lefedettsége országos szintet meghaladó. A szolgáltatói nyilvántartás adatai szerint országosan – az állami, önkormányzati, egyházi és civil fenntartású intézményeket összességében figyelembe véve – 16 582 férőhely működik, amelyből 3204 csak Budapesten – közölte egy ellenzéki kérdésre adott írásbeli válaszában Rétvári Bence. A humán tárca parlamenti államtitkára a gyermekeiket ápoló szülők támogatási rendszerének felépítésével kapcsolatban rámutatott, a szociális intézményi ellátás nemcsak az állami fenntartású intézményen keresztül érhető el, hanem egyházi és civil szolgáltatókon át is, amelyek egyébként működésüket szintén jórészt állami támogatásból oldják meg.

Tavaly októberben a kormány minden kategóriában emelte az ápolási díj összegét, aminek köszönhetően vannak családok, ahol több mint hetvenezer forinttal, azaz kétszáz százalék felett emelkedett az állami hozzájárulás összege. Ez év januárjától a gyermekek után járó ápolási díj összege egységesen havi százezer forintra nő, az emelés folytatódik a következő években is. A cél az, hogy 2022-re három lépésben a mértéke elérje az akkori minimálbér összegét.

Magyarországon jelenleg több mint negyvenötezer ember ápolja otthon gyermekét, idős hozzátartozóját. Juttatásaik alapösszege a 2010. évi 28 500 forinthoz képest 2018-ra 32 600 forintra, az emelt összegű ellátás 37 050 forintról 44 250 forintra emelkedett. „Érdekes és egyben megdöbbentő tény, hogy bár az ellenzéki képviselők látványosan tüntettek az ápolási díjak emeléséért, a konkrét parlamenti döntéskor egyikük sem szavazta meg annak emelését” – idézte fel Rétvári Bence.

Az államtitkár kifejtette, az elmúlt években a fogyatékkal élőknek nyújtott alapszolgáltatások fejlesztésére fókuszáltak, vagyis arra, hogy bentlakásos ellátás helyett minél tovább megvalósuljon a családban élés számukra, az otthoni segítségnyújtás biztosításával. Új elem az Otthoni Segítés nevű szolgáltatás, amely 2018 óta működik állami forrásból, és a fogyatékos embereket gondozó családok otthonában nyújtott időszakos kísérést vagy ellátást jelent.

Rétvári emlékeztetett arra: 2017 januárjában jelent meg az a kormányhatározat, amely a szociális intézményi férőhelyek 2036-ig lebonyolítandó kiváltását célozza, öt évvel lerövidítve az eredetileg tervezett befejezési időpontot. Az állam ettől az évtől az önkormányzatok számára is biztosítja a támogatott lakhatás működéséhez a költségvetési támogatást, ezzel is ösztönözve a lakhatási férőhelyek bővítését.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom