Autó-motor

Magyarországon egyedülálló elismerést kapott a Rally Hungary

A Rally Hungary a feladatai közé vette a szelektív hulladékgyűjtést

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a fenntarthatóságra törekvés és környezetvédelem terén elért eredményeiért rangos elismerésben részesítette a rali Európa-bajnokság magyarországi versenyét, a Rally Hungaryt.

Magyarországon egyedülálló elismerést kapott a Rally Hungary
Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke
Fotó: MH/Török Péter

A szervezők keddi tájékoztatása szerint az autó- és motorsportban is egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem, a környezettudatos gondolkodás és a fenntarthatóvá válás, amit a FIA 2011-ben létrehozott környezetvédelmi akkreditációs programja is mutat. A rali Európa-bajnokság magyarországi fordulója, azaz a Rally Hungary 2023-tól kezdődően azt tűzte ki célul, hogy javít a rendezvény környezeti teljesítményén, ami olyan jól sikerült, hogy 2024-ben első magyarországi rendezvényként megkapta az FIA kétcsillagos értékelését (a három csillag a maximum).

A Rally Hungary a feladatai közé vette a szelektív hulladékgyűjtést, a tömegközlekedés használatának népszerűsítését, az energiatakarékosságra törekvést, a folyó- és állóvizek, veszélyeztetett területek védelmét, a diszkrimináció kizárását, valamint az egészségügyi és biztonsági követelmények betartatását.

A tájékoztatás kitért arra, hogy a Rally Hungary számára a cél a háromcsillagos értékelés megszerzése. A környezeti hatásoknak – beleértve a víz-, talaj-, levegő- és zajszennyezést –, illetve a szervezet szén-dioxid-kibocsátásának és a hulladéktermelésének mérésével a Rally Hungary három-ötéves célokat tűzött ki annak érdekében, hogy csökkentse a környezetszennyezést és a kibocsátást.

Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke kiemelte, rendkívül fontos, hogy az autósport is kivegye a részét a fenntarthatóságért folytatott küzdelemből.

„Az FIA nem csupán a rendezvényeket, hanem a tagszervezeteit is minősíti, így örömmel jelenthetem, hogy az MNASZ is megkezdte az átalakításokat annak érdekében, hogy környezetvédelmi minősítést kapjon a nemzetközi szövetségtől” – fejtette ki.

Weingartner Balázs, a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatóságának elnöke úgy vélekedett, hogy a hazai raliért végzett munkájukat kiválóan egészítik ki a zöld mobilitás területén elért eredményeik.

„Az FIA kétcsillagos környezetvédelmi értékelése biztató visszaigazolása annak a komplex munkának, amelyet végzünk. Egyben kiváló bizonyítéka annak, hogy jó úton járunk, és ezzel talán új szurkolókat is meg tudunk szólítani” – tette hozzá.

Az áprilisi Rally Hungaryre, az Európa-bajnokság (ERC) idei nyitófutamára – amely a HUMDA országos ralibajnokság nyitófutama is volt egyben – Veszprémben került sor.

Kapcsolódó írásaink