Autó-motor

Pontiac Firebird „Knight Rider”: szeretné K.I.T.T-et a garázsában látni?

Sok férfi álma válna valóra: egy használt csodajárgány keresi új gazdáját a német használtautó-piacon

A „Knight Rider" című kultikus sorozatból ismert K.I.T.T. nem is annyira drága, mint gondolná – írta meg a blikk.hu

Pontiac Firebird „Knight Rider”: szeretné K.I.T.T-et a garázsában látni?
Pontiac Firebird III, úgy néz ki, mint a K.I.T.T., és eladó
Fotó: Auto Bild / Facebook

Melyik nyolcvanas-kilencvenes években született gyerek ne álmodozott volna arról, hogy úgy száguldozzon, mint David Hasselhoff, avagy Michael Knight és a K.I.T.T. A Knight Industries Two Thousand a Knight Rider című tévésorozat beszélő autójaként vált abszolút kultikussá. A négykerekű megasztár alapja egy erősen átalakított Pontiac Firebird Trans Am volt – írja az Auto Bild.

A Firebird III 3.1 maximális végsebessége 180 km/óra, tömege 1443 kg. Az autó egy V6-os szívó V benzinmotorral rendelkezik. Maximális teljesítménye 140 LE (138 LE – 103 kW) 4800-as fordulatszámon, maximális nyomatéka 250 Nm 3200-as fordulatszámon. Az erőt a hátsókerék-hajtás (RWD) 4 fokozatú automata sebességváltóval továbbítja.

Ez az álom most ahhoz képest egészen kevés pénzért valóra válhat, ugyanis jelenleg a németországi Wachtendonkban eladó egy ilyen autó, és ezt a harmadik modellgenerációs Pontiac Firebirdöt (1982 és 1992 között gyártották) is alaposan átalakították K.I.T.T-szerűre – legalábbis külsőleg.

Legyen szó akár a különleges motorháztetőről, az ikonikus piros LED-es lámpasorról (amely a pilótafülkéből vezérelhető), a hátsó spojlerről vagy akár a fekete hátsó lámpákról: a mindenféle extrákkal kínált járgány minden bizonnyal felveheti a versenyt az eredetivel. Még a legendás California Knight rendszámtáblát is felszerelték.

Használt Pontiac Firebird új köntösben

A 140 lóerős kupé 1993-as első forgalomba helyezésével mára átlépte a 30 éves határt, így hivatalosan is klasszikus autónak számít. Bár az óra már 227 560 kilométert mutat, a Pontiacot az utóbbi időben nem vezették, hanem főként kiállításokon és bemutatótermekben használták.

Annak érdekében, hogy a K.I.T.T. visszatérhessen az utakra, a tulajdonos 2022 júniusa óta sok mindent megjavíttatott és felújított: az akkumulátor és az újrakábelezett elektronika mellett a világítást javították, a motorháztetőt újrafestették és különböző kopóalkatrészeket cseréltek. Ezenkívül többek között új gumiabroncsok, felniborítások és Trans-Am-padlószőnyegek is kerültek bele. Végül, de nem utolsósorban egy olajszervizzel egybekötött átvizsgálás következett, majd egy újabb nagy szervizteszt és műszaki vizsga.

Mivel azonban a belső teret nem a sorozatban szereplő legendának megfelelően alakították át, viszont nagyon jó állapotban van, a németországi példány ára 17 510 euró (6 millió 577 ezer forint).

Összehasonlításképpen: egy teljesen átalakított K.I.T.T.-replika, amelynek belsejében számos technikai nüansz található, néhány évvel ezelőtt 156 000 dollárért (kb. 52 millió forint) került árverésre. Egy másik replika, amelyet maga Hasselhoff árverezett el, 2021-ben még 300 000 amerikai dollárt (kb. 101 millió forint) is elért az aukción.

Kapcsolódó írásaink