Ajánló

Huszonötmilliót kapott jogtalanul Karácsony

A főpolgármester legújabb hazugságát leplezik le azok a dokumentumok, amelyek az oktatóként kapott bérét számszerűsítették

A nyelvvizsgája, a doktori fokozata, illetve a hiperpasszív angolnyelv-tudása után a hazugságspirál Karácsony Gergely esetében immár a Corvinus Egyetemen kapott béréig ér. Az előkerült szerződésekből kiderül, hogy a mai főpolgármester huszonötmilliót tett zsebre jogtalanul a Corvinuson.

Huszonötmilliót kapott jogtalanul Karácsony
Karácsony Gergely a saját bére esetén nagyvonalúan emlékszik
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Keverik a bruttó és a nettó összegeket” – ezt válaszolta a kamuvideós Korózs Lajos kampányrendezvényén Hatvanban Karácsony Gergely újságírói kérdésre, amely azt firtatta, mennyit keresett korábban a Corvinus Egyetemen. A főpolgármester a napokban azt mondta, hogy havi százezer forintot. Rosszul emlékezett: csaknem bruttó huszonötmillió forintot – jogosulatlanul.

Hiszen az egyetem belső szabályzata és a törvényi előírások alapján – ahogyan azt az Oktatási Hivatal vizsgálata megállapította – Karácsony Gergely tanársegéd sem lehetett volna, később pedig az adjunktusi kinevezése is jogszerűtlen volt. Tanársegéd azért nem, mert legalább egy nyelvből C típusú nyelvvizsgára vagy azzal egyenértékű, államilag elismert bizonyítványra lett volna szüksége, az adjunktusi kinevezéshez pedig felsőfokú doktori fokozat megszerzésére vagy a doktori programban történő részvétel okiratára lett volna szüksége. Egyik sem volt.

Budapest főpolgármestere tíz évig – 2004–2014 között – a Corvinus egyetemtől úgy kapott bért, hogy a katedrához szükséges törvényi feltételeknek nem felelt meg – derült ki azokból a dokumentumokból, amelyek a Magyar Nemzet birtokába jutottak. Az Oktatási Hivatal 2004. január elsejétől ellenőrizte a Corvinus Egyetem harminckét oktatójának jogviszonyát, akik közül csupán Karácsony Gergely nem teljesítette a foglalkoztatásához szükséges feltételeket.
Gyurcsány Ferenc tanácsadójaként a Miniszterelnöki Hivatalban is foglalkoztatott Karácsony 2004 márciusában a Corvinuson tanársegédként havi 144 ezer forintot kapott, bérét 2005 januárjától 154 800 forintra emelték, 2005 szeptemberétől pedig 161 800 forintra módosult az illetménye. A nagy ugrás 2008. március elsejétől következett, ekkor nevezték ki adjunktusnak, a fizetése 218 700 forintra emelkedett, és maradt is egészen a 2014. augusztus 31-én történt távozásáig, amikor munkaviszonyát megszüntették.

Már több mint félmillióan írták alá a kormánypártok által indított Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! petíciót – jelentette be
a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtökön. Hollik István elmondta: eddig több mint félmillió ember mondott nemet egyértelműen arra a Gyurcsány Ferenc által képviselt baloldali politikai agresszióra, amit 2006-ban láthattunk, a 2010 előtt tapasztalt, kudarcos gyurcsányi adóemelési és a baloldali bevándorláspárti politikára. A politikus mindenkit csatlakozásra bíztatott.

A Corvinus után főpolgármesterként is csődöt mondó Karácsonyt tegnap a DK-s Kálmán Olga tette helyre. „Tudom, Budapest közlekedési nehézségeire a legegyszerűbb rávágni, hogy mindenki közlekedjen BKV-val vagy biciklivel” – írta a közösségi oldalán, Karácsony tanácsára visszautalva, miszerint szálljanak ki a kocsiból, és menjenek gyalog. „Szerintem ez így nincs rendjén” – jegyezte meg Kálmán Olga.