Ajánló

Nemzetközi konfliktusokat importál a baloldal

A zavarkeltés célja a destabilizáció és a kormány cselekvőképességének akadályozása– figyelmeztetett a XXI. Század Intézet elemzésében Békés Márton

A magyarországi baloldal a XXI. Század Intézet szerint nemzetközi konfliktusokat hozna be hazánkba, hogy zavarkeltéssel akadályozza a kormányt a cselekvésben. Békés Márton a hibrid hadviselés erősödésére figyelmeztetett.

Nemzetközi konfliktusokat importál a baloldal
A Momentum Alekszej Navalnij melletti tüntetése is a zavarkeltés része
Fotó: Fekete-Győr András Facebook-ol

Fellelkesítette vagy egyenesen feladattal látta el a magyar baloldali ellenzéket az új amerikai kormány nemzetközi feszültségkeltése, Ukrajna háborús készülődése, valamint az unió föderációpárti erőinek támadásba lendülése – állapította meg Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója a XXI. Század Intézet honlapján megjelent elemzésében.

„Washington és Brüsszel offenzívájának árnyékában helyi klienseik szintén mozgolódnak, és számos alkalmuk kínálkozik: a keleti vakcinák ellenzésétől kezdve az infrastrukturális, energetikai és felsőoktatási beruházások elutasításáig” – írta. Békés szerint a baloldal célja a geopolitikai konfliktusok Magyarországra importálása, ezzel pedig a zavarkeltés, a destabilizáció és a kormány cselekvőképességének akadályozása.

A szerző figyelmeztetett, Joe Biden adminisztrációjának külügyi irányvonala egyelőre nem látszik többnek, mint a Clinton–Obama-féle erőpolitizálás és a nemzetközi lelkiismeret hirdetése, de új vonások is felfedezhetők benne. Ezek az elemek – magyarázta – ezúttal nem annyira a hivatalos állami, hanem a hivatásos nemállami szereplők tematikájába, napirendjébe és retorikájába illeszkednek. „Ez utóbbiak az NGO-k, multinacionális vállalatok, Soros-aktivisták és lobbisták, szakértők világához tartoznak, amelyek eddig afféle mélyállamot képeztek a mélyállamon belül is” – fejtette ki Békés.

Figyelmeztetett, hogy az amerikai diplomácia az ellenzéki pártok taktikai megsegítésétől, sőt médiájuk finanszírozásától sem riad vissza. Békés Márton szerint a magyar baloldal „proxyellenzék”, transzatlanti állami és nemállami szereplők érdekeit képviseli, a külföldi kapcsolatok mozgósításában, megszólaltatásában és hangjainak felerősítésében pedig a Momentum a legaktívabb. „Ez a párt ugyanis olyan mennyiségben és minőségben képviseli a transz­atlanti politikai, gazdasági és kulturális ügyeket, hogy lassacskán úgy tűnik: tevékenységüket nem is magyarországi fogyasztásra szánják” – írta elemzésében a kutatási igazgató.

A vizsgálatban kitért arra is, hogy a 2000 óta látható „színes forradalmak” valójában a hibrid hadviselés egyik eszközét jelentik, aminek stratégiája nem feltétlenül a győzelem, hanem a konfliktus állandósítása, a folyamatos destabilizálás, a szubverzió hétköznapivá tétele.

„Azon a geopolitikai sakktáblán, ahol Ukrajna részéről a nyílt háborús készülődés és az orosz vakcina politikai elutasítása éppen úgy szóba jön, mint uniós részről a »jogállamisági mechanizmus« fegyverként való alkalmazása és a kínai vakcina engedélyének oltáskrízist okozó megtagadása, nem kell csodálkoznunk, ha idehaza önkéntes szolgálatot vállaló gyalogok tünedeznek fel” – hangsúlyozta.

Nemsokára a Soros-hálózat robbanthat ki háborúkat

Nyikolaj Patrusev
Nyikolaj Patrusev
Fotó: AFP

George Soros és a Nyílt Társadalom Alapítványok tagadhatatlanul szerepet játszott az erőszakos amerikai tüntetésekben, amelyek George Floyd halála után törtek ki – nyilatkozta Nyikolaj Patrusev (képünkön), az Orosz Biztonsági Tanács elnöke az Argumenti i Fakti című lapnak. Megjegyezte, a Soros-hálózatnak – ami a Black Lives Matter tüntetéseinek támogatásán túl a különböző „színes forradalmakban” is részt vett – nem áll szándékában visszavenni tervei nagyságrendjéből, sőt szisztematikus jelleget akar adni nekik. Úgy fogalmazott, a milliárdos hálózata akarja meghatározni, mely kormányok minősülnek kifogásolhatónak, annak minden következményével. „Nincs messze az az idő, amikor a Nyugat az NGO-k ajánlásai alapján vet ki szankciókat vagy indít katonai csapásokat szuverén államok ellen” – figyelmeztetett. Patrusev szerint ma az ilyen jogtalanságok megakadályozása az egyik fő feladata azon szuverén nemzeteknek, amelyek nem fogadják el a kívülről rájuk erőltetett szabályokat. (ŐM)