Ajánló

Szoboszlai a tél negyedik legdrágább játékosa lett

Labdarúgás. Az elmúlt évek legcsendesebb átigazolási időszakában a történéseket a gazdasági válság mellett a Brexit is befolyásolta Angliában

A nagy nyugat-európai bajnokságokban lezárult a téli átigazolási időszak. Ameddig a nyáron azt mondhattuk, hogy a transzferekben csak kicsit éreztette a hatását a járvány miatti válság, a határozót most átcserélhetjük „nagyon”-ra.

Az utolsó napi felhajtás messze elmaradt az ilyenkor szokásostól, noha így is történt néhány figyelemre méltó klubváltás. A hétfő leghíresebb szereplőjéről már a Magyar Hírlap is beszámolt (Sami Khedira a Juventustól Dárdai Pál csapatához igazolt), érdemes ehhez kapcsolódóan még egyet kiemelni: a szerb válogatottban ősszel a magyarok ellen gólt szerző Nemanja Radonjics is a berlini klub játékosa lett. (Lehet, hogy Dárdai azon a mérkőzésen figyelt fel rá?)

Jürgen Klopp megpróbált megoldást keresni a Liverpool súlyos középhátvéd-problémáira (Virgil van Dijk és Joe Gomez után Joel Matip is olyan sérülést szenvedett, hogy csak a következő idényben játszhat újra bajnokit), s ezért leigazolta a Preston North End csapatából Ben Daviest, valamint a Schalke 04 együtteséből a török Ozan Kabakot. Utóbbit kölcsönvette, vételi opcióval. A Bundesligából érkező, húszéves játékos tűnik a nagyobb fogásnak. Néhány Liverpool-érzelmű lap már a jövő csapatkapitányát látja a hátvédben. Klubot váltott Khedirán kívül még egy német világbajnok: Shkodran Mustafi az Arsenaltól hazament, s Kabak helyét fogja elfoglalni a gelsenkircheni királykékeknél.

Néhány további érdekes klubcsere az utolsó napról: a holland Joshue Zirkzee a Bayerntől kölcsönbe a Parmához került, ugyancsak kölcsönbe ment a japán Minamino Takumi a Liverpoolból a Southamptonba. Az Atalanta pedig a Sahtar Donyecktől vitte el Viktor Kovalenkót.

Mint az táblázatunkból kiderül, a mostani időszakban nem volt 25 millió eurónál drágább klubváltás, de az elmúlt éveket is figyelembe véve, ez kevésbé meglepő mint az, hogy a Premier League-ben az átigazolások összértéke 188 millió fontról 68 millióra esett vissza tavaly télhez képest. Ezt az ottani elemzők, a koronavírus-járvány miatti gazdasági gondok mellett, a Brexit okozta bizonytalansággal is magyarázzák. Dzsudzsák Balázs a Dinamo Moszkvához igazolása óta, tehát pontosan kilenc éve nem volt egy átigazolási időszak „élcsoportjában” magyar futballista. Most igen, Szoboszlai Dominik személyében.

Feltűnő, hogy mennyire visszafogottak voltak Európa legnagyobb és egyben leggazdagabb klubjai az elmúlt egy hónapban. Közülük a tízes listára csak a Juventus fért fel, a 19 éves Nicolo Rovella megszerzésével, de a vitathatatlanul tehetséges ifjú középpályás, aki mögött mindössze tizenegy olasz élvonalbeli mérkőzés áll, még másfél évig a Genoánál marad, kölcsönben. A Real Madrid elengedte Martin Ödegaardot az Arsenalhoz, Luka Jovicsot pedig az Eintracht Frankfurthoz, a Barcelona kölcsönadta Jean-Clair Todibót, de erősítés nem érkezett – a január nem a két óriás hónapja volt.

A tél tíz legdrágább átigazolása
A tél tíz legdrágább átigazolása
Fotó: MH-gyűjtés