Ajánló

Újabb támogatások az elektromos autót vásárlóknak

A kormányzati program felgyorsítja a környezetkímélő járművek terjedését, amelynek magyarországi tempója már korábban is az európai élmezőnybe tartozott

Itthon is népszerűek az elektromos járművek, egyre több a vásárló egyéni és céges szinten is. A kormány a klíma- és természetvédelmi akcióterv keretében továbbra is támogatja azon vállalkozásokat, amelyek ily módon is csökkenteni szeretnék a károsanyag-kibocsátást.

Újabb támogatások az elektromos autót vásárlóknak
Szerte az országban egyre több helyen találhatóak töltőállomások
Fotó: MH/Purger Tamás

A kormány klíma- és természetvédelmi akcióterve részeként meghirdetett, ötmilliárd forintos keretösszegű elektromosjármű-vásárlást támogató pályázata nagy sikerrel zárult. A kormány döntése alapján mintegy 882 millió forinttal megemeljük a pályázati keretösszeget, így a kiírási feltételnek megfelelően benyújtott összes pályázat támogatásban részesülhet – mondta a távirati irodának Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A környezetkímélő járművek beszerzése iránt az egyéni vásárlók mellett komoly érdeklődést mutattak a vállalkozások is – tette hozzá a tárcavezető. A többletforrásnak köszönhetően az innovációs tárca több mint 230 elektromos jármű vásárlását segíti – ezzel  több mint kétezer ilyen közlekedési eszköz beszerzése történhet meg. Palkovics tájékoztatása szerint 662 magánszemély pályázott a támogatásra, emellett 738 vállalkozás, köztük 294 taxis vagy személygépkocsis személyszállítást végző cég nyújtott be pályázatot elektromos autó vásárlására. A pályázó gazdasági társaságok főként az informatikai, értékesítési és kereskedelmi szektorokból kerületek ki, de előfordultak köztük mérnöki vagy ügyvédi irodák is. Az érdeklődés a taxisok részéről volt a legintenzívebb, a pályázataikban igényelt támogatások összege ugyanis meghaladta a számukra elkülönített kétmilliárd forintos keretet.

A pályázat keretében 348 vállalkozás pályázott elektromos robogó beszerzésére – jegyezte meg Palkovics László. A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy az elektromos járművek beszerzésére kiírt pályázat a kormány klíma- és természetvédelmi akciótervének fontos eleme, amelynek célja, hogy minél szélesebb körben elősegítse a közlekedés zöldítését és az alacsonyabb árkategóriájú elektromos autók elterjedését.

A környezetkímélő elektromos autózás hazai térnyerése elengedhetetlen Magyarország, immár törvényben is rögzített 2050-es klímasemlegességi célkitűzésének el-érésében. Az elektromobilitási piac fejlődése szempontjából a miniszter örvendetesnek ítélte azt, hogy a kereskedők nyitottak voltak a listaárak csökkentésére, így a pályázat a piaci versenyt is élénkítette.

A kormányzati program felgyorsítja a környezetkímélő járművek terjedését, amelynek hazai tempója már korábban is az európai élmezőnybe tartozott – mondta, emlékeztetve arra, hogy 2020 első felében az uniós tagállamok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a forgalomba helyezett alternatív hajtású autók száma.

Az idén május 30-án meghirdetett kiírás keretében a pályázatokat 2020. június 15-től lehetett benyújtani – hívta fel a figyelmet az innovációs miniszter. w