Ajánló

Vagyonelkobzással, börtönnel fenyeget Gyurcsány

Nem lesz árokbetemetés, levegőtlen világ lesz – üzente közösségi oldalán a kultúrharcot hirdető bukott miniszterelnök

Vagyonelkobzással, börtönnel fenyeget Gyurcsány
„Most nincs mit tenni. Készülni kell. Vidnyánszky és társai addig maradnak, ameddig Orbán” – rikácsolja a DK-s bázisdemokrata, aki bírákat és ügyészeket is fenyegetett már börtönnel, 2006-ban pedig vaddisznósöréttel lövetett emberekre
Fotó: MH/Purger Tamás

A kommunista diktatúrát idézően fenyegette meg a baloldalt markában tartó Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház főigazgatóját szombati Facebook-bejegyzésében. A bukott miniszterelnököt az bőszítette fel, hogy Vidnyánszky a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumi elnöke lett. Gyurcsány azzal fenyegetőzött, hogy földönfutóvá teszi a színigazgatót, ha hatalomra kerülnek, kirúgják, és elkobozzák a vagyonát.

Íme a bejegyzés: „Amilyen az Adjon Isten, olyan lesz a fogadj Isten. Ezek nem finnyásak. Vidnyánszky Attila lett a Színművészeti ura. Kultúrharc a javából. Pusztuljon a nyitott, szabad művészet és kultúra! Jöjjenek a pártkatonák! Lehet így is. Most nincs mit tenni. Készülni kell. Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek. Nem lesz árokbetemetés. Zárójel lesz. Levegőtlen világ azoknak, akik megölték a magyar szabadságot. Így van ez rendjén. Higgadtan, racionálisan, szárazon. Akik meg még egyensúlyoznak: ideje magatokra találni, felébredni, élni! Vagy küzdtök a hazaért, vagy cinkosok lesztek. Vagy-vagy.”

Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója, egész Európában ismert, előadásait felállva ünnepelték Párizsban, Münchenben, Moszkvában, Szentpétervárott, Olaszországban vagy Lengyelországban. A hatgyermekes művészt akarja földönfutóvá tenni Gyurcsány, annak a pártnak az elnöke, amely az Állami Számvevőszék ellenőrzései szerint nyolc éve működik Magyarországon törvényen kívül.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint a DK vezetői megrögzött fenyegetőzők, Gyurcsány mostani fenyegetése pedig a politikusbűnözés minősített esete, mivel ártatlan közszolgát fenyeget börtönnel vagy akár teljes vagyonelkobzással. Az alkotmányjogász felidézte, hogy 2017-ben Gyurcsányék ügyészeket és bírákat fenyegettek meg börtönnel a sukorói telekcserével kapcsolatos ügyben, amikor Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot börtönre ítélték. Sőt akkor a DK-s Varju László nemcsak ügyészeket és bírákat, hanem a legfőbb ügyészt és az Országos Bírói Hivatal elnökét is elzárással fenyegette meg.