Ajánló

Százmilliárdos fejlesztési forrásra pályázhatnak cégek

A most folytatott gazdaságpolitika azért eredményes, mert találkozik a szereplők igényeivel, ezt a jelenleg folyamatban lévő, négyezermilliárd forintnyi beruházás is igazolja

A kormány a duplájára emelte a keretösszeget a vállalkozások technológiai megújítását segítő két program pályázatán. Az eddigi intézkedései tükrözik az elkötelezettséget a magyar vállalkozások fejlesztései iránt.

Százmilliárdos fejlesztési forrásra pályázhatnak cégek
Varga Mihály: Magyarország makrogazdasági teljesítménye stabil és erős
Fotó: MTI/Soós Lajos

Első körben több mint 330 millió forint fejlesztési forrást nyert el tizenkét vállalkozás a kormány által indított Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) pályázata keretében – közölte Varga Mihály három nyertes kis- és középvállalkozás támogatási szerződésének aláírási ünnepségén. A pénzügyminiszter emlékeztetett: a vállalkozások technológiai megújulását segítő pályázaton az ötvenmilliárd forintos keret több mint kétszeresére érkezett támogatási igény, ezért a kormány további ötvenmilliárd forinttal duplájára emelte az eredeti keretösszeget. A pályázattal várhatóan 4500 cég részesülhet fejlesztési forrásban.

A kormány célja, hogy a védekezés új szakaszában a gazdaság újraindítását Magyarország olyan sikerrel vegye, ahogyan a veszélyhelyzetet kezelte – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: ennek eszköze a gazdaságvédelmi akcióterv, amelynek pénzügyi keretében szerepelnek azok az uniós fejlesztési források is, amelyeket gazdaságvédelmi célokra csoportosított át a kormány. A cégek két operatív program, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program és VEKOP keretében meghirdetett felhívásokra jelentkezhetnek, összesen százmilliárd forintos pályázati kerettel.

Magyarország makrogazdasági teljesítménye stabilabb és erősebb a térség országainál – utalt a tárcavezető a hitelminősítő intézetek hazánkra vonatkozó előrejelzéseire, amelyek pozitívan szóltak a magyar növekedési kilátásokról és költségvetési politikáról. Mint fogalmazott: a most folytatott gazdaságpolitika azért eredményes, mert találkozik a gazdasági szereplők igényeivel, ezt a jelenleg folyamatban lévő, négyezermilliárd forintnyi beruházás is igazolja. Példaként említette, hogy a kutatás-fejlesztés–innováció területén közel nyolcszáz támogatási szerződés kilencmilliárd forint összegben már megszületett, hozzájárulva tizenkétezer munkahely megőrzéséhez.

A pályázat első nyertesei közül három vállalkozás támogatási szerződésének aláírására került sor: a Dunai Kikötő Kft. harmincmillió forint értékű gépparknövelő fejlesztéséhez közel húszmillió forintos támogatást nyert el. A Logipack Packaging Kft. a 77 millió forintos beruházása révén emelni tudja a munkavállalói számát, amelyhez a kormány 54 millió forinttal járult hozzá. Mindezek mellett a Karzol-Trans Kft. raktár modernizáló kapacitásbővítést tervez 220 millió forint értékben, amelyhez 141 milliós forintos segítséget jelent a pályázati támogatás.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom