Ajánló

Az újdonság az innováció mércéje

Könnyebb lesz az eredményeket hasznosítani

Idén huszonnyolcadik alkalommal adták át a Magyar Innovációs Nagydíjat, amelyet a 3DHISTECH Kft. nyert el a digitális mikroszkóp kifejlesztéséért. A díjazás elsődleges célja, hogy hazánk előrébb lépjen az európai innovációs rangsorban.

A Magyar Innovációs Nagydíj célja, hogy a hét legjobb innovációs teljesítményt értékeljük évente – nyilatkozta tegnap a Magyar Hírlap kérdésére Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) alapító elnöke a huszonnyolcadik alkalommal megrendezett budapesti díjátadón. Ismertette, innováció az, amikor a fejlesztés a gazdaság és a társadalom számára együttesen hasznos, eladásakor pedig bevétel és eredmény is keletkezik. „Olyan újdonságokat részesítettünk elismerésben, amelyek a piacra kikerülve külön értéket képviselnek, többletbevételt, nyereséget hoznak a vállalatnak, ezáltal a magyar gazdaság egészének is. Az igazi mércéje az innováció sikerességének az újdonság, aminek kimutatható piaci eredménye, értéke minél nagyobb. Aki a legnagyobb ilyen eredményt éri el, az kapja az innovációs nagydíjat” – fejtette ki az elnök.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára hangsúlyozta, a magyar tudomány megítélése világszerte jó, de az eredmények hasznosulása még nem mindig az. Magyarországnak előbbre kell lépnie a nemzetközi innovációs rangsorban, ezért a kormányzat olyan rendszert épített ki, amely az alapkutatásban dolgozók számára is könnyebbé teszi eredményeik hasznosítását. Létrejött a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács, majd a kormány májusban elfogadta az ITM által előterjesztett ágazati stratégiai dokumentumokat, és jóváhagyást kapott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 145 milliárd forint keretösszegű kutatás-fejlesztési és innovációs stratégiája is – hívta fel a figyelmet az államtitkár, majd hozzáfűzte, ennek a keretnek idén mintegy negyven százalékát, hatvankétmilliárd forintot fizetnek ki a kutatóknak.

A 2019-es Magyar Innovációs Nagydíjat a 3DHISTECH Kft. kapta a digitális patológiai diagnosztika céljára kifejlesztett Pannoramic termékcsaládért, amely belföldön, illetve külföldön csaknem ötven helyen talált vevőre. A fejlesztés a cég hárommilliárd forintos bevételnövekedését eredményezte. A MISZ által alapított elismerést 1992 óta adják át azoknak a Magyarországon bejegyzett társaságoknak, amelyek a díjátadást megelőző évben nagy jelentőségű innovációt valósítottak meg, és ennek révén kiemelkedő hasznot értek el.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom