Ajánló

Világújdonságnak számító fejlesztés Szegeden

Növelni kell a kutatás-fejlesztési ráfordításokat

Négymilliárd forintból megalakult a Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ Szegeden.

Világújdonságnak számító fejlesztés Szegeden
Palkovics László: Magyarország célja, hogy 2030-ra jelentős innovátorrá váljon
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A vállalati igényekhez alkalmazkodó új kutatási központ jön létre Szegeden négymilliárd forintos támogatással – mondta Palkovics László innovációs és technoló­giai miniszter szombaton Szegeden, ahol megalakult a Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ a Szegedi Tudományegyetem, a Mol és az Audi Hungária Zrt. együttműködésében.

A támogatás révén megvalósuló központ célja, hogy ipari partnerek számára korszerű kutatási hátteret biztosítson alap-, és alkalmazott kutatásokhoz és kísérleti fejlesztésekhez. A Szegedi Science Park területén felépülő központ fókuszában a kőolajjal és kőolajszármazékokkal kapcsolatos kutatások állnak.

A sajtónyilvános rendezvényen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, Magyarország célja, hogy 2030-ra jelentős innovátorrá váljon, amihez növelni kell az állami kutatás-fejlesztési (K+F) ráfordításokat, ezért döntöttek arról, hogy folyamatosan emelik a támogatásokat – tudósított a távirati iroda. Hozzátette, a következő uniós keretköltségvetési időszakban kutatási programokra több mint nyolcvanmilliárd euró áll rendelkezésre, amiben a magyar kutatóegyetemeknek fokozottabban részt kell venniük. A tárcavezető szólt arról, hogy a szintetikus üzemanyagokkal kapcsolatos kutatások arra is szolgálnak, hogy a napenergiát – amely Magyarország számára az atomenergia mellett a második legfontosabb – hogyan lehet tárolni.

Rovó László, az egyetem rektora elmondta, a jelenlegi technológiával a már feltárt kőolajmezőknek csak alig a felét lehet kinyerni; kutatásuk egyik fókusza ennek a növelése lesz. Azt is vizsgálják, hogyan hatnak a jövő alacsony kibocsátási szintű üzemanyagai a motorok belső szerkezetére, ahogyan azt is, milyen eszközökkel lehet pontosan meghatározni a tényleges emissziós értékeket.

Nemcsak Magyarország, hanem az egész világ jövőjét befolyásolni fogják a kutatások – fogalmazott. Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette, a már feltárt kőolaj-mezőknek jelenleg csak a 20-30 százalékát lehet kinyerni, új technológiával ez a duplájára növelhető. Nem mindegy, hogy a már kutatott területeket aknázzák ki minél jobban, vagy újakat keresnek, újabb lábnyomokat hagyva ezzel – fogalmazott. A következő 20-30 évben ugyanis még a fosszilis meghajtású járművek lesznek többségben – húzta alá.

Hernádi Zsolt elmondta, új típusú üzemanyag fejlesztésén is dolgoznak majd a központban egy körülbelül harmincfős stábbal. Szerinte ilyen jellegű kutatások sehol máshol nem folynak. Az elnök-vezérigazgató szerint előremutató, hogy az ipar, a piac és a tudományos szféra működik együtt, amelyet a kormány is támogat.