Ajánló

Zöldgazdasági átállás

Nagy volt az érdeklődés a nemzetközi klímavédelmi pályázat iránt

Zöldgazdasági átállás
Kaderják Péter: Tizenkét projekt nyert el idáig támogatást
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) nyugat-balkáni régióra kiírt, klímavédelmi pályázati felhívására érkező projektek közül tizenkettő nyert el támogatást – jelentette be a budapesti eredményhirdetésen Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A politikus elmondta, hogy a minisztérium és a Nyugat-Balkáni Zöld Központ első nemzetközi klímavédelmi kiírása iránt nagy volt az érdeklődés, mintegy hatvan projekttámogatási kérelmet nyújtottak be, a rendelkezésre álló négyszázmillió forintos keretösszeget csaknem hatszorosan meghaladták az igények.

Felhívta a figyelmet, hogy a tárca nyugat-balkáni programja a régió hat országában, Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Észak-Macedóniában, Koszovóban, Montenegróban és Szerbiában ösztönzi a magyar technológia és tudás átadását a környezet- és klímavédelmi célok elérése érdekében.

A projektek a megújuló energiaforrások, a vízgazdálkodás, a hulladékkezelés, a városi fenntarthatóság, az erdőgazdálkodás és a mezőgazdasági alkalmazkodás területén támogatják a célzott országokat – jelezte az államtitkár, kiemelve, hogy mind a hat országot érintik nyertes projektek.

A klímavédelmi hatásokon túl az értékelés fontos szempontja volt, hogy megtérülő beruházásokat készítsenek elő, és a fogadó országok elvi támogatásával is rendelkezzenek a pályázók, ezért a minisztérium bízik abban, hogy a támogatott projektek minél nagyobb számban lépnek át az üzleti megvalósítás fázisába – hangsúlyozta az energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom