Ajánló

„Cél az elért eredmények megtartása”

Varga Mihály: Csökkenteni akarjuk az adókat és az államadósságot, növelni a béreket, a beruházásokat, valamint a munkahelyek számát

A jövő évi büdzsé általános vitájában a családok támogatása és a gazdaságvédelmi akcióterv forrásainak biztosítása a két legfontosabb szempont.

„Cél az elért eredmények megtartása”
A pénzügyminiszter szerint a jövő évi büdzsé középpontjában a családok állnak
Fotó: Papajcsik Péter

Az elnöklő Lezsák Sándor a 2020-as költségvetés általános vitája elején a magyar szabadság napjáról emlékezett meg, amelyet 2001-ben nyilvánította az Országgyűlés emléknappá.

A 2020-as költségvetés a családok támogatása mellett az eddig elért gazdasági eredmények megvédéséről és a folytatódó adócsökkentésekről is szól – mondta Varga Mihály tegnap az Országgyűlésben. A pénzügyminiszter kiemelte, csökkenteni akarjuk az adókat, az államadóságot, növelni a béreket, a beruházásokat, a munkahelyek számát, teljes foglalkoztatottságra törekszünk. A kormány olyan költségvetést nyújtott be az Országgyűlésnek, amely elsősorban a családoknak, a gyermeket vállalóknak és nevelőknek nyújt segítséget és biztonságot; a cél, hogy Magyarország családbarát hely legyen, a kormánynak továbbra is a gyermek az első. Hangsúlyozta, 2019-hez képest minden kiemelt terület több forrással gazdálkodhat jövőre. Ezek között említette a családok támogatása mellett az oktatást, az egészségügyet, a nyugdíjakat, az államháztartásban dolgozók bérét, valamint a védelmi és rendvédelmi kiadásokat.

Hozzátette: a gazdaságvédelmi akcióterv célja, hogy megvédje a magyar gazdaság eddigi eredményeit. Ez a külső környezet lanyhulása mellett hosszú távon biztosítja az unió átlagát két százalékkal meghaladó, a következő évben is négy százalék körüli gazdasági növekedés fenntartását. Rögzítette azt is: a kormány továbbra is erőteljesen fellép az Európát fenyegető bevándorlással, az azzal járó terrorveszéllyel, illetve a közbiztonságot érintő hátrányos következményekkel szemben. Elmondta, jövőre a négyszázalékos növekedés mellett mérsékelt 2,8 százalékos inflációval, minden korábbinál alacsonyabb, egyszázalékos hiánycéllal számolnak, valamint a külső kockázatok kivédésére és kezelésére a GDP egy százalékát kitevő biztonsági tartalékot javasolnak. Hozzátette: az uniós módszertan szerinti adósságmutató jövőre 66 százalékra csökkenhet. Ez az arány a 2010-es kormányváltáskor nyolcvan százalék volt.

A szakminiszter közölte azt is, a 2020-as költségvetés nullszaldós működési költségvetés, vagyis a közszolgáltatások költségét az állam továbbra is a működési bevételeiből finanszírozza. Ismertetése szerint 2020-ban összesen 2200 milliárd forint lesz a családok támogatására, a családvédelmi akcióterv végrehajtására, és ötszázmilliárd forint szolgálja a gazdaságvédelmi akcióterv keretében a vállalkozások növekedésének ösztönzését. Hozzátette: 2019-ben a családok támogatására 224 milliárd, az oktatásra 48 milliárd, az egészségügyre 184 milliárd, a nyugdíjakra 136 milliárd, az állami szférában dolgozók bérére 238 milliárd, a védelmi és rendvédelmi kiadásokra pedig 174 milliárd forinttal jut magasabb összeg az előző évinél. A családvédelmi akcióterv mellett a családokat segítő intézkedések között említette a 15 százalékos személyi jövedelemadót és a családi adórendszert, az otthonápolási díjak emelését, az ingyenes tankönyvellátást, az emelkedő hallgatói normatívát, az otthonteremtési program folytatását.

Felsorolta a gazdaságvédelmi akcióterv elemeit, például a szociális hozzájárulási adó július 1-jei csökkentését, amellyel idén 144 mil­liárd forint, 2020-ban pedig további 156 milliárd forint marad a vállalkozásoknál beruházásra, béremelésre. Mérséklődik a kisvállalati adó,  megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó, a százmillió forint éves árbevétel feletti vállalkozásoknak jövőre már nem kell adóelőleg-feltöltési kötelezettséget teljesíteniük, felfüggesztik a reklámadót, a kereskedelmi szálláshelyek kedvezményes áfakulcs szerint adóznak. Közölte, annak érdekében, hogy minél több és eredményesebb kutatás valósuljon meg Magyarországon, 32 milliárd forint többletforrás garantálja a kutatás-fejlesztés támogatását 2020-ban. A pénzügyminiszter beszámolt arról, hogy az egészségügyben újabb, többlépcsős bérfejlesztés lesz, rendelkezésre áll a forrás továbbá a rendvédelmi igazgatásban, a bölcsődékben, a kormányzati igazgatásban dolgozók anyagi elismerésére.

Röviden

Rendkívüli mértékűnek nevezte a jövő évi költségvetési javaslatban szereplő családtámogatásokat szerdán a parlamentben Bánki Erik, a Fidesz egyik vezérszónoka. Ez a költségvetés nemcsak a magyar családok, a magyar vállalkozók költségvetése, hanem minden magyar ember életét jobbá teszi – értékelt Bánki Erik, az adócsökkentéseket, az adminisztrációs könnyítéseket, a növekvő támogatásokat és a rendkívüli események nélkül nullszaldóval számoló tervezetet méltatva.

Hargitai János, a KDNP képviselője hangsúlyozta, hogy a 2020-as költségvetésben folytatódik az a társadalompolitikai vízió, amit 2010 óta képviselt az Orbán-kormány, és amely a családok megerősítéséről szól.

Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője a kormánypártok nevében azt mondta, Gyurcsány Ferenc és az általa vezetett ellenzék mindig csak el akar venni a családoktól. Elvették az egy- és kétgyermekesek családi adókedvezményét, eltörölték az otthonteremtési támogatásokat, elvették a három éves gyest, bölcsődéket, óvodákat, iskolákat zártak be – mondta tegnap. Az ellenzék semmit nem változik, ugyanazok a Gyurcsányék törtek az ellenzék élére, akik egyszer már tönkretették az országot – sorolta. Ők nem támogatták a magyar gazdaságot, a magyar vállalkozásokat segítő adócsökkentéseket, továbbá azt sem, hogy többet fordítsunk az ország védelmére, egészségügyre, oktatásra – tette hozzá.

A benyújtott büdzséjavaslat a jövő felélésének költségvetése, mert míg bizonyos társadalmi csoportoknak kedvez, másoknak egyáltalán nem – mondta Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka ugyancsak tegnap az Országgyűlés tegnapi ülésén. Az ellenzéki képviselő példaként említette a „kényszerből kivándorolt” magyarokat, nekik – mondta – átfogó otthonteremtési program kellene, ez egyértelmű üzenet lenne, hogy van értelme visszatérniük ide, nem kell hosszú évekig spórolniuk egy lakásra. Felrótta: a mindenkori költségvetés megtárgyalásakor a kormánynak a korábbi időszak adatainak birtokában illene megmagyaráznia a bizonyítványát, de zárszámadás hiányában vitatják meg a következő büdzsét, így kell eldönte­niük, mire mennyi forrást szánnak.

A semmittevés, a folytatódó politikai propaganda, a túlélés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét Gyurcsány Ferenc, a DK elnök-frakcióvezetője tegnap a parlamentben, a javaslat általános vitájában. A vezérszónok szerint a költségvetésből az derül ki, hogy a Fidesz nem akar közelebb kerülni az európai pénzügyi együttműködéséhez, a kormányoldalon „a hátuk közepére sem kívánják” az euró bevezetését. Kifogásolta továbbá, hogy nincs érdemi szakmai, civil kontroll a költségvetés tervezési folyamata fölött. Gyurcsány Ferenc bírálta a kormány családpolitikáját is, mert szerinte az tévút, nincs pozitív hozadéka. A-tól z-ig nem értünk magukkal egyet. Nem kicsit, hanem nagyon – tette hozzá a volt miniszterelnök.

Jövőellenesnek és igazságtalannak nevezte a jövő évi költségvetésről szóló javaslatból kiolvasható újraosztási szándékot tegnap a parlamentben Tóth Bertalan, az MSZP vezérszónoka. Kijelentette: a tervezett, 2200 milliárd forintnyi bevételnövekedést a kormányzat nem az ország felzárkózására, hanem saját magára költi. Közölte egyúttal, a szocialisták ezermilliárd forintnál is nagyobb átcsoportosítást javasolnak a nyugellátás, az oktatás, valamint az egészségügy és a szociális szféra javára.

A 2020-as büdzsé a jövő felélésének és nem a megmentésének költségvetése – közölte az LMP vezérszónoka tegnap. Csárdi Antal a jövő évi büdzsé általános vitájában azt mondta, a kormánypártok minél jobban ki akarják zsákmányolni a jelent. Jövőre kevesebb pénz lesz a környezet védelmére, a klímaváltozás megfékezésére, az oktatásra, de több pénzt kapnak a multik – összegzett az LMP-s képviselő az MTI tudósítása alapján.

A jövő évi költségvetés tervezete egy átverés – jelentette ki Szabó Timea a Párbeszéd képviseletében. Kiemelte: alig változik az egészségügyi költségvetés helyzete, reálértékben az oktatás a legnagyobb vesztese a javaslatnak, továbbá a büdzsé Budapest-ellenes, megint kiszipolyozzák a fővárost.  Visszautasítják ezt a költségvetést és átfogó módosító javaslatot nyújtanak be, mert olyan Magyarországot szeretnének, ahol az embereknek nem kell aggódniuk a holnap miatt. (ZD)

ÁSZ: A javaslat segíti a gazdaság kifehérítését

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint megalapozott a 2020-as költségvetés, hozzájárul a magyar gazdaság fenntartható kifehérítéséhez és a kiszámítható, stabil gazdasági folyamatokhoz, valamint megfelelő keretet biztosít a társadalompolitikai célkitűzések megvalósításához. Domokos László, a számvevőszék elnöke (jobbra) szerdán az Országgyűlésben a törvényjavaslat általános vitájában azt mondta: a törvényjavaslat megfelel mind az uniós, mind a hazai jogszabályi követelményeknek, a tervezett társadalompolitikai célokhoz pedig biztosítja a pénzügyi fedezetet, miközben az előre nem tervezhető kockázatokhoz masszív tartalékok állnak rendelkezésre. A tervezett gazdasági növekedés elérése mellett a hiány és az államadósság alakulására vonatkozó előírások is teljesülnek, egy kivétellel, ugyanis az 1,1 százalékos tervezett strukturális deficit 0,1 százalékponttal meghaladja a 2019–2023-ra vonatkozó konvergenciaprogramban meghatározott középtávú költségvetési hiánycélt.
(ZD)

Középtávon reális az egy számjegyű szja

A közeljövőben ugyan még nem reális az egy számjegyű személyi jövedelemadó (szja), de ha a költségvetési folyamatok kitartanak, akkor közép- és hosszú távon reális cél – mondta lapunknak Bajusz Dániel, az Ernst & Young Tanácsadó Kft. ügyvédje, adótanácsadója. Kiemelte: önmagában a gazdaság fehéredése még nem teremti meg ehhez a kellő fedezetet – hiszen egy százalék adó körülbelül négyszázmilliárd forintot jelent –, de a GDP növekedésével és kiegészítő intézkedésekkel, mint például a jövedéki adó emelésével már bevezethető lehet az egy számjegyű szja. Bajusz Dániel hozzátette, hogy ehhez természetesen kedvező magyar és világgazdasági helyzetre is szükség van. Adószakértőként úgy véli, hogy a legcélszerűbb és a legbiztonságosabb az lenne, ha két-három lépésben csökkenne az szja. Korábban megírtuk, hogy a büdzsé szerint jövőre emelkedik a cigaretta és a vágott fogyasztási dohány jövedéki adója, így 2021-re eléri az előírt uniós minimális adószintet. Az adórendszer továbbra is Európa egyik legalacsonyabb, tizenöt százalékos szja-kulcsán és a családi adókedvezményen alapul.
(DV)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom