Életmód
Öt fontos tény a cápákról
Nem árt, ha tudjuk nyaralás előtt

A cápás filmek nem tettek túl jót a tengeri élőlények imidzsének, és sokan úgy gondolnak rájuk, mint egy nagy, bosszúálló, emberevő szörnyetegre. A valóságban azonban sokkal békésebbek ezek a ragadozók és elengedhetetlenek az egészséges óceáni ökoszisztéma fenntartásához. Peter Benchley, a Jaws (Állkapcsok) szerzője, miután szembesült azzal, hogy könyve milyen negatívan befolyásolta az állatokról alkotott közvélekedést, későbbi pályafutásának nagy részét a cápák védelmének és a negatív vélemények eloszlatásának szentelte. Íme néhány félreértett tény, amit jobb tisztázni, főleg, ha a félelem nem enged nagyokat lubickolni a tengerben.
Nem szeretik az emberi húst
Ha sok cápás horrort néztünk meg, akkor biztos azt gondoljuk, hogy alig várják, hogy lecsapjanak egy-egy gyanútlan fürdőzőre. A valóság azonban egészen más! A cápák igazi ínyencek, és az embereket egyáltalán nem tartják finom falatnak. Culum Brown ausztrál halbiológus szerint a cápák sokkal inkább reagálnak a halak és fókák illatára, és ezek a kedvenc fogásaik is. Tehát az emberhúst nem annyira kedvelik, sőt azért sem jó falat számukra, mert a csontokat nehezen emésztik, amiből 200 található a testünkben.
Nagyon kevés úszóra támadnak rá
A cápák okozta halálesetek mélyen megmaradnak az emberek fejében – ennek az a magyarázata, hogy ezekről mindig beszámol a sajtó –, de sokkal többen vesztik életüket az autóutakon, villámcsapás által, vagy akár háztartási balesetben. A Floridai Múzeum 2024-es Nemzetközi Cápatámadás-nyilvántartása (ISAF) szerint abban az évben hét ember halt meg cápatámadásban.
A cápáknak fontos szerepük van
Nem is gondolnánk, de évente több mint 100 millió cápát ölnek meg világszerte, éppen ezért sok faj már a kihalás szélére került. A legnagyobb veszélyt az emberek jelentik rájuk: a túlhalászat, az élőhelyek pusztulása és a cápauszonyleves iránti kereslet mind hozzájárulnak a drámai csökkenésükhöz. Bár az USA-ban és néhány más országban már betiltották a cápauszony-kereskedelmet, Ázsiában még mindig luxusfogásnak számít. Az uszonyt ráadásul sok esetben kegyetlen módszerrel távolítják el az élő állatról. A klímaváltozás és az óceánok élőhelyeinek romlása is súlyosbítja a problémát, hiszen ők a vízi ökoszisztéma kulcsszereplői is – ezért kellene jobban vigyázzunk rájuk a szakemberek szerint. Cápák nélkül a zsákmányfajok – mint például egyes halfajták, tengeri madarak és fókák – túlszaporodnának, felborítva az óceán ökoszisztémáját, kimerítve azokat az erőforrásokat, amelyek más fajok életét biztosítják.
Az is fontos tény a cápákról, hogy nem minden vízben tűnnek fel
Igaz, hogy egyre több hír érkezik arról, hogy a környező, népszerű nyaralóhelyeken is feltűnik egy-egy cápa, de azért nem ez a jellemző, ahogyan az sem, hogy halált vagy sérülést okoznak. Az Egyesült Államokban történik a legtöbb cápatámadás, majd ezt követi Ausztrália. 2024-ben az USA-ban 28 cápaharapást jegyeztek le, ezek közül 14 a floridai partoknál történt.
Csak ezek a cápák okozhatnak sérülést
Jó azt is tudni, hogy nem mindegyik cápafajta támad emberre – főleg, ha belegondolunk, hogy több mint 500 fajta él a világ vizeiben. Sőt van egészen pici is köztük: a lámpáscápa mindössze 20 centiméter hosszú. Míg például a tigriscápák és a bikacápák is okozhatnak sérüléseket, a nagy fehér cápák vezetik mind a támadások, mind a halálos kimenetelű harapások statisztikáját – derül ki az Elle cikkéből.