Életmód
Izgalmas étel a rakott padlizsán
Hozzávalók:
4 db padlizsán
fél kg darált hús
1 hagyma
2 cikk préselt fokhagyma
1 pohár vörösbor
kisdoboz paradicsompüré
kevés fahéj, oregánó, petrezselyem zöldje, só, bors
10 dkg reszelt sajt
3 evőkanál olívaolaj
besamel:
10 dkg liszt
10 dkg vaj
3 pohár tej
2 tojássárga
csipet szerecsendió, só, bors
Elkészítés:
Vágjuk ketté a hosszú padlizsánokat és héjukkal lefelé fordítva süssük elő a sütőben 180 Celsius fokon kb. 20 percig.
Ez alatt a hagymát az olajon pirítsuk puhára a zúzott fokhagymával, majd tegyük rá a darált húst. Süssük össze őket, amíg a hús félig megpuhul. Ekkor tegyük rá a paradicsompürét, kevés bort, fűszereket, majd pár percig kavargatva előfőzzük.
A besamelhez kis tűzön felolvasztjuk a vajat, beletesszük a lisztet, majd kevergetve hozzáadjuk a tejet. Ha csomómentesen felfőtt, levesszük a tűzről és hozzátesszük a tojássárgát, csipet szerecsendiót, sót, borsot.
A félig megsült kettévágott padlizsánokat héjával lefelé fordítjuk a tepsiben, beleadagoljuk a darált húst, rátesszük a besamelt, végül leszórjuk a reszelt sajttal. További húsz percig sütjük 180 Celsius fokon.
Ropogós kenyérrel, salátával tálalhatjuk.