Egészség

Ennek az élelmiszernek a fogyasztása bizonyítottan csökkentheti a bélrák kockázatát

Az elmúlt években világszerte megduplázódott a vastagbélrákos esetek száma az 55 év alattiak körében

Az egyre több bizonyíték arra utal, hogy a rendszeres joghurtfogyasztás védő hatással lehet a vastagbélrák bizonyos agresszív formái ellen azáltal, hogy módosítja a bél mikrobiomját, a bélben élő természetes baktériumokat – írja a ScienceAlert.

Ennek az élelmiszernek a fogyasztása bizonyítottan csökkentheti a bélrák kockázatát
A joghurt nemcsak ízletes, de kiváló kalcium- és fehérjeforrás is
Fotó: NorthFoto

A bélmikrobiom döntő szerepet játszik az általános egészségi állapotban, befolyásolja az emésztést, az immunrendszer működését és még a rák kockázatát is. A bélbaktériumok magában a rákban is élhetnek, és általában úgy gondolják, hogy ezeknek a baktériumoknak az egészséges egyensúlya elengedhetetlen az erős immunrendszer fenntartásához és a gyulladás megelőzéséhez, ami hozzájárulhat a rák kialakulásához.

Az joghurt hasznos baktériumok, például a lactobacillus bulgaricus és a streptococcus thermophilus élő kultúráit tartalmazza, amelyek segíthetnek fenntartani ezt az egyensúlyt.

A tanulmány megállapította, hogy heti két vagy több adag joghurt fogyasztása alacsonyabb kockázattal jár az agresszív vastagbélrák egy bizonyos típusának kockázatával, amely a vastagbél jobb oldalán fordul elő, és rosszabb túlélési eredményekhez kapcsolódik, mint a bal oldali rákos megbetegedések.

Számos mechanizmus van annak magyarázatára, hogy a joghurt hogyan csökkentheti a rák kockázatát. Az egyik kulcsfontosságú mechanizmus a bél mikrobiomjának modulációja.

A joghurt probiotikumai fokozhatják a bélbaktériumok sokféleségét és egyensúlyát, potenciálisan csökkentve a gyulladást és a rákot okozó vegyi anyagok (rákkeltő anyagok) szintjét.

Ezenkívül a joghurt gyulladáscsökkentő hatást fejthet ki a vastagbél nyálkahártyasejtjeire, ami segíthet megelőzni a rák kialakulását. A bélgát működésének javítása egy másik lehetséges mechanizmus, mivel a joghurt csökkentheti a bél áteresztőképességét, ami a rák kockázatának növekedéséhez kapcsolódik.

A joghurt a potenciális rákellenes hatásain túl számos más egészségügyi előnnyel is jár. A tejhez hasonlóan kalciumban gazdag, amely támogatja a csontsűrűséget, és csökkentheti a csontritkulás néven ismert törékeny csontok kockázatát.

A rendszeres joghurtfogyasztás alacsonyabb vérnyomással és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével is összefüggésbe hozható. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a joghurt fogyasztása segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget és más betegségeket is.

De amikor a joghurtot beépíti az étrendjébe, fontos, hogy okosan válasszon. Válasszon sima, ízesítetlen joghurtot, hogy elkerülje a hozzáadott cukrokat, amelyek érvényteleníthetik az egészségügyi előnyöket – például súlygyarapodást okozva, ami az elhízás és a rák kockázati tényezője.

A különböző erjesztési folyamatok különböző mennyiségű jótékony baktériumot eredményezhetnek, ezért keressen élő kultúrájú joghurtokat. A sima, cukrozatlan görög joghurt általában magasabb fehérje- és cukortartalmú, míg a teljes zsírtartalmú joghurt gyakran kevesebb feldolgozott összetevőt tartalmaz, mint a csökkentett zsírtartalmú vagy zsírmentes változatok.

A joghurt mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, és a bélrendszer egészségének javítása mellett egy adag natúr görög joghurt 15-20 gramm fehérjét tartalmaz.

A Cancer Research UK adatai szerint az összes bélrák 54 százaléka megelőzhető lenne egészségesebb életmóddal. A dohányzás, a testmozgás hiánya, az alkohol, a feldolgozott hús fogyasztása és a rossz táplálkozás mind jelentős tényezők a bélrák kialakulásában.

Az egyre több bizonyíték arra utal, hogy a joghurt, különösen rendszeres fogyasztás esetén, szerepet játszhat a vastagbélrák bizonyos agresszív formáinak kockázatának csökkentésében.

De mint minden étrendi ajánlás esetében, itt is fontos figyelembe venni az egészséges életmód tágabb kontextusát, beleértve a gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag változatos étrendet, valamint a rendszeres testmozgást. Bár a joghurt nem varázsgolyó a rák ellen, tápláló étel, amely hozzájárulhat az egészséges táplálkozáshoz, és potenciálisan védő hatást fejt ki bizonyos rákos megbetegedések ellen.

Mivel a kutatások folyamatosan feltárják az étrend, a bélrendszer egészsége és a rák kockázata közötti összetett kapcsolatokat, a joghurt beépítése a napi rutinba egyszerű, de előnyös lépés lehet az egészségesebb élet felé.

Kapcsolódó írásaink