Montázs

Kiderült, meddig tárolhatók a felbontott konzervek

Nagyon sokan nem tudják

A felbontott konzervek már nem a szó megszokott értelmében vett „konzerváruk”. Hagyományos élelmiszerré válnak, amelyeket megfelelő hűtőszekrényben való tárolás és gyors fogyasztás igényel.

Kiderült, meddig tárolhatók a felbontott konzervek
Képünk illusztráció
Fotó: BSIP via AFP/CHASSENET

Miért válik veszélyessé egy konzerv felbontás után?

Az ok a fém, a levegő és a tartalom kölcsönhatásában rejlik. A konzervdoboz fémből, általában acélból készül, amelyet vékony ónréteggel vonnak be. A konzerv belsejében a hermetikusan lezárt csomagolás és a hőkezelés (sterilizálás) miatt anaerob (oxigénmentes) környezet jön létre, amely megakadályozza a legtöbb káros baktérium szaporodását és a termék romlását. Ezért a konzervek évekig tárolhatók, számol be a Sports.kz.

Azonban, ha kinyitja az üveget:

A szorítás megszakadt

Levegő jut be, és az anaerob környezet megsemmisül. Ez feltételeket teremt az aerob baktériumok elszaporodásához, amelyeket korábban elnyomtak.

Fém oxidációja

A konzerv féme (különösen, ha nem rozsdamentes acél, hanem bevonattal ellátott közönséges ón) kölcsönhatásba lép a levegő oxigénjével és a termékben található savakkal (például paradicsomban, pácokban). Ez a következőkhöz vezethet:

Fémionok felszabadulása

Már kis mennyiségben is ezek az ionok kellemetlen fémes ízt kölcsönözhetnek a terméknek.

A romlás gyorsulása

Az oxidáció gyorsabb romlást okozhat az élelmiszerekben, mivel megváltoztatja azok kémiai összetételét.

A baktériumok szaporodása

Nyitott környezetben, különösen szobahőmérsékleten, a baktériumok aktívan szaporodni kezdenek, és a terméket potenciális mérgezés forrásává alakítják.

Meddig tárolhatók a felbontott konzervek?

A fő szabály, amire nem mindenki emlékszik: a felbontott konzerveket a lehető leghamarabb át kell tenni egy másik edénybe! Soha ne hagyjuk az eredeti konzervdobozban lévő termékeket a hűtőszekrényben.

A legtöbb felbontott konzervet (gyümölcs, zöldség, hús, hal) hűtőszekrényben, légmentesen lezárt edényben (üveg vagy műanyag) kell tárolni, és 3-4 napon belül el kell fogyasztani.

Kivételek:

Konzervhal (különösen a zsírosak, mint a tonhal vagy a szardínia)

Legjobb 1-2 napon belül elfogyasztani, mivel a hal gyorsabban romlik.

Paradicsomtermékek (pürék, szószok)

Magas savtartalmuk miatt légmentesen záródó edényben hűtőszekrényben akár 5-7 napig is tárolhatók.

Konzervált gyümölcsök és lekvárok

Általában kicsit tovább, akár 5-7 napig is elállnak, ha sok cukrot tartalmaznak, ami tartósítószer.

A konzervek nem megfelelő tárolásának kockázatai

A felbontott konzervek nem megfelelő tárolása a következőkhöz vezethet:

Ételmérgezés

Leggyakrabban baktériumok okozzák, mint például a szalmonella, az E. coli vagy a staphylococcus. Tünetei lehetnek többek között hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, láz. A legtöbb esetben nem életveszélyes, de nagyon kellemetlen.

Botulizmus

Bár a botulizmus ritka, rendkívül veszélyes és halálos is lehet. A botulizmust okozó Clostridium botulinum baktérium anaerob körülmények között (például lezárt konzervdobozban) szaporodik, és erős neurotoxint termel. Ha a konzervet a gyártás során nem megfelelően sterilizálták, vagy megsérült, fennáll a kockázat.

Bár a doboz kinyitása oxigént juttat a szervezetbe, a toxin már jelen lehet. A botulizmus jelei lehetnek a duzzadt doboz, a furcsa szag (bár lehet, hogy nincs ilyen), de a legjobb, amit tehetünk, hogy elkerüljük a kockázatot.

Kapcsolódó írásaink