Egészség
Ételek, amik segítenek a bélrák megelőzésében
Fontos a rendszeres fizikai aktivitás is

A kutatások azt mutatják, hogy a napi tejfogyasztás, valamint a rostban gazdag élelmiszerek, például a jamgyökér és az alma kulcsfontosságú lehet a betegség megelőzésében, írja a Sports.kz.
Konkrétan a tejtermékek, a szénhidrátok és a rostok csökkenthetik a rák kockázatát.
Dr. Stephen Lee-Kong elmagyarázta, hogy a vastagbélrák vagy kolorektális rák a vastagbél bármely részén kialakuló rák.
Az élelmiszerek hatása a szervezetre
A rostok hozzájárulhatnak a bélkörnyezet egészségének javításához, és potenciálisan csökkenthetik a rák kockázatát. A feldolgozott húsokban gazdag és rostban szegény étrend elősegítheti a káros baktériumok szaporodását, amelyek hozzájárulhatnak a gyulladáshoz és a rák kialakulásához.
A finomított szénhidrátok és a hozzáadott cukor hozzájárulhat a gyulladáshoz és az inzulinrezisztenciához, ami potenciálisan növelheti a rák kockázatát. A teljes kiőrlésű gabonafélékben, gyümölcsökben és zöldségekben található összetett szénhidrátok olyan alapvető tápanyagokat és rostokat tartalmaznak, amelyek jót tesznek a bélrendszer egészségének, és védelmet nyújthatnak a vastagbélrák ellen.
Míg a tejnek védő hatása lehet a vastagbélrákkal szemben. Ennek hátterében különböző tényezők, többek között a kalcium, a D-vitamin és a tejtermékekben található egyéb bioaktív vegyületek állhatnak. További kutatásokra van azonban szükség e potenciális előnyök teljes megértéséhez.
Az aktív életmód fontossága
A rendszeres fizikai aktivitás (legalább napi 30 perc) javítja a bélperisztaltikát és csökkenti a gyulladás kockázatát.
A túlsúly növeli a rák, különösen a vastagbélrák kialakulásának valószínűségét.
Emellett a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás is kockázati tényező.