Kiss László

Vélemény és vita

Vasból fakarika

Szavak, szavak, szavak. Barátiak, becézők, gyilkosak, fenyegetők

A sláger is azt mondta, a szó veszélyes fegyver, és tényleg az. Ősi, még a kőbaltánál is öregebb, és jóval pusztítóbb. Szóval pusztítja ellenzéke a „megválasztott amerikai elnököt”, Donald Trumpot, pedig az még labdába sem rúgott. Igaz, beüzent az Egyesült Államok nevű kocsmába, talán még a kalapját is behajította, de egyelőre semmi több, többen mégis már az elnök életére törnek. Sőt elektorokat igyekeznek meggyőzni – na, nem korrumpálni, hiszen a korrupció csak a világ boldogtalanabb felén járja, odaát ismeretlen –, hogy a megválasztottból soha ne legyen igazi elnök.

Mint egykoron Magyari Bélából űrhajós. Őt is megválasztották, illetve kiválasztották Farkas Bertalannal együtt, aztán Farkas úr repült a magyarság nem kis büszkeségére, Magyari Béla örökre megmaradt kiképzettnek. Soha, soha el nem hagyták a neve mellől a kiképzett űrhajós epitheton ornanst. Mint Homérosznál a rózsaujjú jelző a hajnal előtt, hát most itt van nekünk Trump úr megválasztottnak. Elmagyarázni bonyolult, leírni talán még kacifántosabb a megválasztottság lényegét, ami esetében jószerivel annyit tesz, attól még, hogy neki választották meg a legtöbb elektort, ez még nem garantálja – legfeljebb a szokásjog alapján –, hogy ő lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mert aztán tényleg az elektorok szava dönt.

Igen, a szavak. Most például, a jégkorongidény beköszöntével, újra előtérbe kerül a kapufát eltaláló korong nem kis horderejű kérdése. Illetve a kapuvas, mert egy ideje, lévén vasból van a fa, ez az elnevezés a módi. Van benne ugyan némi logika, még ha kicsit kancsal is, hiszen a futballpályákon jószerivel kapuműanyag vagy kapualumínium szolgál, vagy például gyerekkorunk suli utáni futballrangadóit kaputáskára játszottuk. Sőt előfordult, hogy egyik oldalon kapubabiákra, mert nagyfejű cimborám, Babiák Lali lelkesen jelentkezett kapuakárminek, és jól is szolgált. Még kisdologra sem szaladgált el, folyó ügyeit helyben megoldotta.

Úgyhogy, bár kapubabiák nem szerepel a szabálykönyvben, mégis a legprímább tartozéknak számított. Még ha a kapuvaspártiak nem is hallottak róla. Most odaát modern szómágusok, sunyi Cipollák próbálják Trumpot kipuccsolni a játékból, gyilkos szavakkal, kacifántos politikailag korrekt beszéddel, üzleti érdekből, merő rosszindulatból vagy egyszerű tévedésből, tudatlanságból.

És jönnek, zúdulnak ránk – és persze a megválasztott elnökre – a szavak, ölnek, butítanak és nyomorba döntenek. És a hajlíthatatlan szavak nyomán vassá lesz a fakarika.