Máté T. Gyula

Vélemény és vita

Varsó tűz alatt

Álláspont. Az Európai Bizottság szankciókat vezetne be Lengyelország ellen, január 13-án meg is vitatják a jogállamiság ottani helyzetét.

Günther Oettinger, az Európai Unió német biztosa Varsó felügyelet alá helyezését kezdeményezte. Egy másik német, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke pedig pártdiktatúra kiépítésével vádolta meg az új lengyel kormányzatot. Lengyelországgal szembeni határozott fellépést követelt a berlini vezetés egy része is.

Most ez komoly?

Szíriában rémálom, Irán és Szaúd-Arábia mindjárt háborúba kezd, a migránsok széttépik Európát, a britek holnap kilépnek, Skóciától Katalóniáig mindenki függetlenedne, és a gazdasági válságnak messze nincs vége – erre a lengyel belügyekbe való beleavatkozás a fő napirend Brüsszelben?

Berlinben meg nem azzal kellene inkább foglalkozni, hogy a lányaik, asszonyaik nem mernek elindulni hazulról rendőri kíséret nélkül? Persze azzal sem nagyon, mert mi van, ha a derék policáj parancsa értelmében még a Frauleint bírságolja meg, mert kihívó létezésével provokálja Merkel kancellár kedves migráns vendégeit. A politikai korrektséget már az óvodában tanuló német politikus pedig képes Lengyelország megrendszabályozásáról, felügyelet alá helyezéséről beszélni? Egy protektorátus már volt a múlt század negyvenes éveiben Lengyelországban, vezetőit később Nürnbergben akasztófára küldték. A jelek szerint a történelmi korrektség nem píszi.

De vissza a Lengyelország elleni vádakhoz. A jogállamiság állítólagos megsértése, a diktatúra kiépítése azért létező veszély, mert az új varsói kormány részlegesen megváltoztatta az alkotmánybíróság összetételét. Ez roppant demokráciaellenesen úgy történt, hogy az új parlament választott öt új bírát azok helyére, akiket korábban ilyen vagy olyan okból nem iktatott be az elnök. Kormányközeliek ezek az új bírák? Azok. Mert kérem, ne hülyítsük már egymást! Az alkotmánybíróság tagjait a világ egyetlen országában sem – már ahol van ilyen testület, a többiek, köztük számos „példaértékű nyugati demokrácia”, köszöni szépen, enélkül is nagyszerűen tud demokráciát játszani – a mindentudó Isten vagy Allah delegálja. Ezek politikai kinevezettek, s azért, mert többségük tekintélyes ember és van egy dr. a neve előtt, még nem lesz független. Se politikai elveihez, de túlnyomórészt a pártjához sem. A probléma esetünkben sem azzal van, hogy a konzervatív kormányzó párthoz közeli a bíró, hanem azzal, hogy nem libbal oldalhoz közeli. Mert akkor ugye marhára független lenne…

Egyébként tetszik tudni, hogy ezt a nagyszerű rendszert a folyamatosan bírált közép-európai „új demokráciák” honnan vették át? Nem találják ki: Németországból.

Mint ahogy rendszerint innen érkeznek a sajtószabadságot bíráló intelmek is felénk. Most a lengyel közmédia átalakítása került sorra – ez a második vádpont. Úgy tűnik, Berlinben a közép-európai szálkakeresgélés közben nem tűntek fel a saját gerendák. Ugyanis nemcsak a német közszolgálati médiában, hanem a „szabad és független” sajtóban is hónapokig elhallgatták, milyen veszélyt jelenthet a migránsinvázió, nem írtak arról, hogy hányan és kik jöhetnek még. Oknyomozó riport legfeljebb arról volt, hogy milyen rettenetes megpróbáltatásokat él át a szír migráns, mire a szabad német földre lép. Napokon keresztül egy szó sem hangzott el arról, hogy mi történt szilveszterkor Kölnben és más nagyvárosokban. Ezzel mellesleg ugyanígy voltak saját, most napvilágra kerülő újévi ünnepi rémálmaikkal az osztrák, svéd és már hihetetlenül sajtószabad európai lapok. Netán felülről szólt valaki? Netán lelkiismeretből cenzúráztak?

Egyszóval ha félteni tetszik a jogállamiságot, sehr geehrte Damen und Herren, akkor tessék azt először otthon górcső alá vonni.

Természetesen ne áltassuk magunkat. Nyilvánvaló, hogy itt nem jogállamiságról, demokráciahiányról van szó – ezt megtapasztaltuk a saját magyar példánkon is az elmúlt években. Berlin és Brüsszel helyre akarja tenni Varsót, a korábbi liberális jellegű vezetés rendben menetelt, a mostani nemzeti érdekeket helyez előtérbe. Ilyenből meg elég kettő a nagyszerű Európai Unióban: a német és a francia. A többiek globalizálódjanak és szolgáljanak. Egy határozott és erős Magyarország és Lengyelország, egy karakán Szlovákia és egyre szókimondóbb Csehország, azaz egy hatékony V4 veszélyes a brüsszeli bürokráciára nézve. Mivel az unió megújításának, a nemzetállami szerep megnövelésének „oldalára” állt Nagy-Britannia is, ez már a hagyományos német–francia tengely mindenhatóságát is kikezdheti.

Ezt nem tűrhették Brüsszelben és Berlinben. Ezért vették tűz alá Budapest után Varsót is. Nem az unió értékeit, hanem a saját hatalmukat, pénzüket, állásaikat és mutyijukat féltik.

 

Máté T. Gyula: Varsó tűz alattAz Európai Bizottság szankciókat vezetne be Lengyelország ellen, január 13-án meg is...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. január 11.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom