Molnár Iván

Vélemény és vita

Tündérmese Zoboraljának

Tündérmesébe illő csodás feltámadás vagy a kegyetlen végzet: ez a két lehetőség áll Zoboralja magyarsága előtt az elkövetkező években.

A Kárpát-medence legészakibb, még összefüggő magyar nyelvszigete eredetileg a Nyitrától északkeletre húzódó Tribecs-hegység déli nyúlványain elterülő falvakat foglalta magába, újabban azonban a többi Nyitra-vidéki magyarlakta falut is ide soroljuk. Zoboralja a népzene gyűjtőinek paradicsoma volt, Kodály Zoltán is itt kezdte gyűjtéseit, csaknem ezer népdalt jegyezve le. Gazdag mondavilága, csodás népviselete, ízes nyelvjárása, ősi szokásai miatt az egyik legfigyelemreméltóbb magyar tájegységnek számít.

Manapság azonban épp a figyelem az, amely a leginkább hiányzik a magyar közvélemény részéről. Míg Budapest a csángók és székelyek érdekében folyamatosan hallatja hangját – tegyük hozzá, jogosan –, a Felvidék legveszélyeztetettebb néprajzi csoportjának számító zoboralji magyarság alig kap figyelmet. Pedig a helyzet rendkívül súlyos. Míg az 1989-es rendszerváltás előtt a régiót magába foglaló Nyitrai járásban csaknem 15 ezer magyar élt, számuk a legutóbbi, 2011-es népszámlálásig kilencezerre esett vissza, és azóta tovább romlott a helyzet. A gerencséri utca így ugyan most is végig piros rózsa, a csitári hegyek alatt pedig karácsonyra ismét leesik a hó, a nagyszülők magyar kérdésére az unokák többsége azonban már szlovákul felel. A magyar iskolahálózat durva felszámolása, a magyar nyelvű istentiszteletek fokozatos eltűnése, a magyar nyelv száműzése a hivatalokból, a magyarság megfélemlítése a szlovák elnyomó hatalom és a többségi nemzet részéről meghozta a „gyümölcsét”.

A jelenlegi helyzetben már csak egy tündérmesébe illő csoda segíthet. Szerencsére vannak még zoboralji magyarok, akik hisznek a csodában, és tesznek azért, hogy a többieket is felrázzák a letargiából. Ilyennek számít Paulisz Boldizsár, a régió egyetlen magyar tanítási nyelvű középiskolájának alapítója is, aki az ezredforduló óta sikeresen működő intézményt saját – eredetileg családi háznak szánt – alsóbodoki ingatlanján működteti. Az ő ingatlanán leplezték le a napokban a Zoboralja neves szülöttének, Apponyi Geraldine albán királynénak szentelt emléktáblát is a királyné születésének századik évfordulója alkalmából megrendezett emlékünnepség részeként. A megemlékezés egyik főszervezője, a zoboralji helytörténettel is foglalkozó Fehér Sándor egyetemi docens szerint Geraldine egy előkelő főúri családba, a magyar politikai életben többször számottevő szerepet játszó Apponyiak közé született, majd szegény lány lett belőle, mégis rátalált az albán király.

Minden visszaemlékező igazi szerelmi házasságként írta le a szép magyar lány és az albán király, I. Zogu frigyét. Geraldine igyekezett minél jobb királynéjává lenni újdonsült népének. A magyar királyné, Sisi példája lebegett a szeme előtt, akinek az alakját az ő gyerekkorában már igazi kultusz övezte – mint ahogy rövid idő múlva az övét is Albániában.

Tündérmese? Nem. Csak egy csodás fordulat, ékes bizonyítéka annak, hogy a legnehezebb helyzetben sem szabad feladni a reményt. Apponyi Geraldine példája erőt adhat a zoboralji magyarságnak ahhoz, hogy visszafordítsa a végzetét. Ehhez persze rengeteg hitre és erőre lesz szüksége, és sok-sok olyan emberre, mint amilyen az alsóbodoki iskolaalapító, aki akkor sem adta fel a harcot, amikor mindenki elcsüggedt, és amikor a magyargyűlölő államhatalom mindent megtett azért, hogy meghiúsítsa az elképzeléseit. A zoboralji magyarság újra magára találhat, ehhez azonban szüksége lesz az anyaország hatékonyabb – anyagi és erkölcsi – támogatására is. Ha ez elmarad, Zoboralja magyarságával – a szlovák hatalmi elit nagy örömére – a jövőben már csak a néprajzi lexikonok lábjegyzeteiben szembesülhetünk.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom