Csibra Tibor

Vélemény és vita

Sárgaláz

Lassan állandó turistalátványossággá válik Budapesten a taxisblokád

Lassan állandó turistalátványossággá válik Budapesten a taxisblokád, a legutóbbi bohóckodásban már láthatóan csak azok vettek részt, akiknek a tevékenysége rávilágít kezdeményezésük valódi céljaira. Ami nem egyéb, mint a balhé és a zsarolás. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a múlt héten jelentette be azokat a terveket, amelyek a taxisok szerint a létüket fenyegető konkurensek, így például az Uber nevű fuvarmegosztó mobilapplikációt használó sofőrök megrendszabályozását szolgálnák. A példátlanul szigorú javaslat szerint a szabályok betartását mellőző uberesek a biztosítási büntetőpontok begyűjtésén túl a jogosítványuk, sőt, akár az autójuk ideiglenes elvesztését is kockáztathatják, amihez még egy-egy hatósági eljárás is hozzáadódhat. A budapesti taxisoknak ez láthatólag nem elég, szerintük az eddig levett néhány, uberesnek gondolt rendszám és büntetőeljárás kevés, ezért továbbra is indokolt hetente megbénítani a főváros közlekedését. A januárban kezdett demonstrációjukhoz képest létszámuk jelentősen megcsappant, maradtak az örök hőzöngők, akik azonban így is rengeteg bosszúságot tudnak okozni a budapestieknek, miközben Fónagy államtitkár bejelentése után céljuk egyre kevésbé érthető, pláne nem tolerálható.

Nos kedves fővárosi taxisok! Az általatok sokat hangoztatott érvek, amelyek szerint az Uber engedély nélkül, adók befizetése nélkül működik, egyelőre csak bemondásnak, blöffnek tűnik. Az sem támasztja alá mondandótokat, hogy néhány hét alatt a hatóságok megfogtak két-három ismeretlen feketézőt, ezekről ugyanis nem bizonyosodott be, hogy közük lenne az Uberhez, ahhoz a világcéghez, amely dinamikusan fejlődik a világ civilizáltabb részén. Amikor annak idején a lyoni takácsok összetörték a szövőgépeket, amelyek szerintük a létüket fenyegették, csak egyetlen alkatrészhez nem fértek, nem férhettek hozzá: az idő kerekéhez. Amikor az első világháború fenyegető árnyékában a budapesti konflisokat hajtó kocsisok az automobilok betiltásáért fröcsögtek, mert azok taxikként egyre népszerűbbek lettek, nem értették meg, hogy egy új időszak kezdődött a személyszállításban. Köztük bizonyára akadt néhány értelmesebb figura, aki átült egy autóba, a többiek pedig valószínűleg dohogva más kenyér után néztek. A keddi performance-otok golyófejű hangadóján látszik, hogy kín neki a jeles alkalomra rosszul megkötött nyakkendő, estére bizonyára visszatért a komfortérzete, amikor újra magára ölthette mackónadrágját és a hasitasit, majd elindult a Budapestre legénybúcsúra érkezett fiatal, tehetős, részeg brit bankárokra vadászni a körúton, mert az az ő világa. A golyófejű pénteken és szombaton este hívásra sem megy ki a Körúton túli vadonba az egyszerű utasért, mert az már nem fizet olyan jól még okosba’ sem. Ma a legtöbb ember zsebében okostelefon lapul, és ha ennek segítségével gyorsabban, olcsóbban eljut úti céljához, miközben még értékelheti is a szolgáltatást, akkor azt fogja választani. Azért, mert a fejlődés már csak ilyen. Amit ti nem vagytok hajlandók tudomásul venni. Ahelyett, hogy okosan átvennétek az okos ötleteket, inkább betiltatnátok a konkurenciát. Üzleti szempontból érthető, minden más megközelítésből pedig röhejes, miközben elképesztő ingyenreklámot szolgáltattok az Ubernek.

A lyoni takácsok akciói legalább egy lábjegyzetet megérdemeltek a történelemkönyvekben, nektek, permanens hőzöngőknek az egyre marginálisabb üzletágatokkal vélhetőleg ennyi sem jut. Majd megéltek másból, másokból. Oszt jó napot!