Szajlai Csaba

Vélemény és vita

Reformdiagnózis

Bizonyára sokan unják már, hogy szóvá tesszük: sorjáznak a magyar gazdaságról szóló pozitív jelentések – nem itthon, hanem külföldön.

A magyar visszhang általában nem olyan megengedő, mint egy-egy szakjelentés – például a tengerentúlról.
Itt és most két esetet hozunk fel.

„A magyar gazdaság erőteljesen növekedett az utóbbi években, emellett jelentősen csökkent az ország sérülékenysége” – szó szerint ez olvasható a Nemzetközi Valutaalap (IMF) minap kiadott friss értékelésében. Ha pedig a lentebbi cikkrészt a kormány plakátokon hirdetné, az alighanem propagandajelentésnek minősülne. Úgyhogy mi, akik szeretnénk, hogy jobban menjenek a dolgok az országban, bele is pirultunk!

Elvégre a valutaalap kiemelte, hogy az elmúlt években a támogató gazdaságpolitika, a kedvező külső környezet és az uniós források nagyarányú felhasználása járult hozzá elsősorban a magyar gazdaság növekedéséhez. Emellett hangsúlyozzák, hogy 2015-ben már a belső kereslet is jelentősen támogatta a bővülést, nem kis részben ennek volt köszönhető a 2,9 százalékos növekedés. De az összefoglaló rámutatott arra is: a munkanélküliség jelentősen csökkent, amely a szervezet szerint részben a piaci állásteremtésnek, részben pedig a közmunkaprogramok folytatódásának volt köszönhető.

Természetesen az IMF – szokásához hűen – „jó tanácsokat” is megfogalmaz, hiszen az állam továbbra is sokat költ magára, azonban a végkövetkeztetés, mondhatni, csodás: nagyot léptünk előre!

Akinek már sok, esetleg sokk a valutaalapos írás, ajánljuk figyelmébe a nemzetközi Forbes magazin kiadását Magyarországról és a magyar befektetési lehetőségekről. Ugyanis hazánk is rákerült a Forbes új, huszonöt országgal foglalkozó befektetési térképére.

A cikk lényege, hogy Magyarország szokatlan sikertörténettel vészelte át a pénzügyi válságot, köszönhetően annak a fordulatnak, amelyet Orbán Viktor és kormánya menedzselt le az elmúlt években.
Nem pusztán a költségvetési folyamatokat és a reálgazdaság teljesítményét ajnározza a Forbes, hanem azt is, hogy rekordalacsony a magyar jegybanki alapkamat, és ez nyilvánvalóan segített. Olyannyira optimista az elemzés, hogy meri azt állítani – cseppet sem mellesleg a világ egyik legtekintélyesebb és legbefolyásosabb üzleti magazinjáról beszélünk –, hogy az idén akár két hitelminősítő is feljavíthatja Magyarországot, ezzel kikerülhetünk a bóvli kategóriából, amelynek hatására jelentős új tőke áramolhat be az országba. Továbbá a forint is felértékelődhet.

Mielőtt az hinné a T. Olvasó, hogy mindez jobboldali sajtómunkások ármánykodása, javasoljuk a kétkedőknek, vessék vigyázó szemeiket az érintett honlapokra.

S hogy mi lennénk elájulva a magyar gazdaság eredményeitől? A költségvetési avagy a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikájától? Minek is? Elvégre régi barátunk, az IMF vagy éppen a Forbes üzleti magazin megtette ezt helyettünk.

Főleg egy – külgazdasági értelemben vett – kis, nyitott ország lehet boldog egy pillanatra, hogy „a reformok működnek”.

Ugyanis a közgazdasági – ortodox – diszciplína szerint általában roppant nehéz kimutatni, hogy adott időszak gazdasági teljesítménye a kormánypolitika miatt vagy annak ellenére alakul úgy, ahogy alakul.
Most a látlelet több mint egyértelmű.