Máté T. Gyula

Vélemény és vita

Nemzeti mezben

Álláspont. Vlagyimir Putyin nehéz helyzetben várta Orbánt.

Nehéz ember.

Piszok nehéz vele dűlőre jutni, bármit kicsikarni belőle, amit ő nem szeretne. Ő Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, Oroszország elnöke.

Bátor ember.

Ha dönt, a leghatározottabban képviseli érdekeit, akár a nála hatalmasabbakkal szemben is. Ő Orbán Viktor, Magyarország kormányfője.

Vlagyimir Putyin nehéz helyzetben várta Orbánt. Az energiaárak világpiaci zuhanása, a nyugati szankciók megroppantották az ország gazdaságát. Most nem tud kőolaj- és földgáz milliárdokkal dobálózni, ha akarna sem vásárolhatna barátságot. Takarékoskodni kell. Nincs könnyű helyzetben külpolitikai téren sem, Oroszország ugyan az elmúlt időszakban látványosan növelte súlyát a világban, azonban ezzel ellenfelei és ellenségei haragját és féltékenységét is kivívta. Washington a saját maga által kirobbantott szíriai „balhét” is az oroszokkal vitetné el. El akarja szigetelni Moszkvát, egyfajta egészségügyi korridort vonva az ország köré – gazdasági és katonai értelemben is. Ebben, ugyan egyre csökkenő kedvvel, de az Európai Unió vezetése is partner. A Brüsszellel szemben karakán magyar kormányfő ebben a helyzetben kedves vendég.

Orbán Viktor bátor döntést hozott, mikor tegnap elment Putyinhoz. A február 17-i időpont tavalyi elfogadásával már eleve jelezte a szimbólumokra érzékeny diplomácia világának: jó és baráti a viszony Moszkvával, pontosan évente találkozunk. A decemberi gesztus súlya mostanra tovább emelkedett, hiszen a látogatásra egy nappal az uniós migrációs csúcs előtt került sor. Akkor, amikor a „nyugati civilizált világ” páriának kiált ki mindenkit, aki kezet fog az orosz elnökkel. Még a „saját kutyájuk kölykét”, Edmund Stoiber bajor kormányfőt is kiátkozták moszkvai útjáért. Ráadásul tegnap – szinte egy időben a Putyinnal való megbeszélésekkel – Angela Merkel német kancellár is hadat üzent a visegrádi négyeknek. Nem titok, hogy a tengerentúlon sem nézik jó szemmel az oroszokkal való barátkozást, a nem euroatlanti sormintát követő magyar külpolitikát. A Déli Áramlat megfúrása után nyugati nyomás alatt van a paksi fejlesztés, az ország energiabiztonsága. Ilyen helyzetben a Washingtonban és Brüsszelben elvárt magatartás a meghunyászkodás, a sűrű és lelkes mea culpa. Orbán viszont elutazott Oroszországba.

Több órán át tárgyaltak, a megbeszélések eredményétől nem lett jobb kedve se Putyin, se Orbán „jóakaróinak”. Sem Washingtonban, sem Brüsszelben, sőt, még Budapesten sem.

A paksi együttműködés „dübörög”, az oroszoknak eszük ágában sincs ezen takarékoskodni, nem izgulnak a brüsszeli „jogi és szakmai” kifogások miatt. Sikerült a gázszállításokról is megállapodni 2019-ig, a mostani alacsony energiaárak ismeretében ez Moszkvának aligha volt észvesztően sürgős. A magyarországi gáztárolók közös üzemeltetése szintén az ország energiaellátásának biztonságát növeli. Egyetértés volt abban is, hogy nagyon elég már a szankcióháborúból. Orbán határozottan jelezte azt is, elég a gazdasági korlátozások brüsszeli meghosszabbításából, újra kell gondolni az egészet. Putyin érdekeit lestük ebben? Nem, a sajátunkat. A magyar mezőgazdaságnak kulcsfontosságú az orosz piac, már így is több mint két évet áldoztak az életükből a hazai gazdálkodók az unió eszement Ukrajna-politikájára.
Orbán Viktor azt is hangsúlyozta, hogy Oroszország kikerülhetetlen tényező a világon, s így Szíriában is. Újabb engedmény Putyinnak? Legfeljebb a valóságnak: tetszik vagy sem, Szíriában immár nem lehet rendet teremteni Oroszország nélkül. Márpedig a migránsinváziót hosszú távon csak a szíriai és úgy általában a közel-keleti rendezés állíthatja meg.

Ki nyert tegnap?

Putyin és Orbán is fogékony a sporthasonlatok iránt. A minapi Európa-liga-selejtezőn Isztambulban a Lokomotiv Moszkva egyik játékosa, egy bizonyos Dmitrij Taraszov Putyint éltető pólót villantott. A művelt Nyugat felzúdult, a hazai liberális humorvilág azonnal felvetette: vajon Putyin-mezt visel-e Moszkvában fehér inge alatt Orbán Viktor? Nos, ha volt is a magyar kormányfőn bármilyen képzeletbeli dressz, az legfeljebb meggypiros lehetett. Mint ahogy Putyin is virtuális fehér-kék-pirosat öltött. Ráadásul nem egymás ellen, hanem egymással játszottak, nemzeti mezben, nemzeti érdeket figyelembe véve.

A tegnapi novo-ogarjovói egy jó, mindkét csapatot erősítő barátságos meccs volt, bár messze nem tét nélküli.

 

Máté T. Gyula: Nemzeti mezbenVlagyimir Putyin nehéz helyzetben várta Orbánt - Nehéz ember. Piszok nehéz vele dűlőre...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. február 17.