Csibra Tibor

Vélemény és vita

Majdnem történész

A közepesen sikertelen telefonos direktértékesítőt három hete a kuzin, Korhelly Vajk Csataráz látogatása óta rémálmok gyötörték

Na, most meg kell tanulnom valami spéci jógatechnikát, hogy túlléphessek az ütődött bácsikám okozta megrázkódtatásokon - dohogott kicsiny, a pesti bulinegyedben lévő legénylakása magányában Ágasshy Hümér.

A közepesen sikertelen telefonos direktértékesítőt három hete a kuzin, Korhelly Vajk Csataráz látogatása óta rémálmok gyötörték, éjjelente tajtékosan riadt fel, mivel újra és újra átélte a megalázó pillanatokat, amikor az indokolatlanul nagymagyarkodó nagybácsi Nagy Magyarország-elméleteivel taglózta le az egyik romkocsmában Hümér barátait, a Ligetváros Hős Megmentőit, illetve a többi illillliberális naplopót.

A fiatalember elméjébe rendszeresen villámcsapásként hasított bele, amikor Csataráz olyasmikről oktatta ki a Gaz Hatalomtól a Világot Megmentő Forradalmárokat, hogy Magyarország második legnagyobb városa a rácok által elbitorolt Nándorfehérvár, a harmadik pedig a tótoknak kölcsönadott Pozsony. Ágasshy Hümér az utóbbi hetekben be sem dugta az orrát a megsemmisítő élmény helyszínét jelentő romkocsmába, mert érezte, hogy Felvilágosult Barátai kérdőre vonnák, amiért olyan családba született, amilyenbe. A fiatalember ugyanakkor azt is tudta, hogy vissza kell térnie cimboráihoz, erre pedig a színes cicanadrágban elvégzett jógagyakorlatoktól, illetve az internet pöcegödréből összeválogatott ezoterikus marhaságoktól remélt segítséget.

Hümér maga sem volt biztos még a felejtés sikerében, amikor úgy döntött, mégiscsak kimozdul otthonról, mert kifogyott a jógázáskor használt füstölője, így hát elindult a Legjobb Belvárosi Hipszterszaküzletbe. A lépcsőházban összetalálkozott szomszédjával, a sztárnőgyógyászként ismert Emlődy Bélával. Hümér még meg is örült, hogy a doktornak tovább tudja passzolni Csataráz ajándékát, két-két, immár előrehaladottan oszladozó tyúkot és kacsát, de Emlődy megelőzte: Hümérkém, mikor látogatja meg magát újra a bácsikája? Olyan szimpatikus nekünk a feleségemmel, és érdekelne az is, hogy hol dekoráltatta ki a román gyártmányú ARO terepjáróját a Nagy Magyarországot ábrázoló történelmi albummá! Legyen szíves, mihamarabb hívja meg újra Csatarázt, szeretnénk vele megismerkedni!

Emlődy doktor ezzel odébb is állt, Hümért pedig lábremegés, emellett légszomj kezdte kínozni, erre pedig ráadásként elemi erővel törtek elő azok az emlékei, amelyekről azt hitte, hogy már végleg eltemette azokat.

A szerény képességűnek is csak indokolatlanul erős költői túlzással nevezhető Ágasshy Hümér évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy történész lesz. Már elképzelte, hogy a reménytelen szinglilétből átavanzsál a hódító macsók táborába, és leendő professzorként arat majd a saját tanszékén a hallgatólányok között. A fiatalember jelentkezett a hozzá hasonlókat szakmányban megkopasztó fizetős fővárosi egyetemre, ahol a felvételin a második világháború csendes-óceáni harcait húzta. Mivel az iskolát a Hümérhez hasonlóaknak hozták létre, a megmérettetésen nem követeltek meg esszéket, mindössze négy lehetőséget felkínáló teszteket kellett kitölteni. Ágasshy Hümérnek vajmi kevés ismerete volt a Csendes-óceánon történtekről, ezért azt a stratégiát választotta, hogy a számára valamelyest ismerős japán neveket jelölte be. A teszt eredményeként Hümér egy kicsit átértelmezte a történelmet: az általa kitöltött kvízből a bírálók azt olvashatták ki, hogy 1941 decemberében az Egyesült Államok kiemelt támaszpontját, Pearl Harbourt Tamagocsi admirális támadta meg a Moncsicsi, a Pikacsú és a Son Goku nevű hajókból álló csapásmérő flotta élén, majd a japánok a végén leatombombázták a Szovjetuniót Kenyában. Hümér ugyan nem nyert felvételt a nem túl nívós iskolába, de dolgozata rendkívül népszerű lett, az egyetem aulájában külön vitrint kapott, és naponta több ezren röhögtek rajta, később pedig tömegeket vonzó rajongói csoport alakult a fiatalember alternatív történelmi értelmezésének örömére a Facebookon.

Ágasshy Hümér a borzalmas emlékek hatására nagyon megijedt, visszasomfordált a legénylakásába, majd 9999 forint plusz áfa percdíjon felhívott egy televíziós jósnőt, akitől azt tudakolta, hogy elfelejtheti-e valaha végleg a rémálmait, és visszatérhet-e a Ligetváros Hős Megmentői közé. A szélhámos jósnő azt mondta, hogy az nem egyszerű kérdés, és azt tanácsolta Hümérnek, hogy hívja fel gyakrabban, hátha tud segíteni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom