Vélemény és vita

Kémközpont?

Donald J. Trump és Rex W. Tillerson pragmatikus politikus, ami jó alapot jelenthet az együttműködéshez

Donald J. Trump és Rex W. Tillerson pragmatikus politikus, ami jó alapot jelenthet az együttműködéshez – így értékelt tegnap Szergej Viktorovics Lavrov orosz külügyminiszter, akinek szavait a szerb lapok idézték belgrádi látogatása alkalmából.

Az orosz diplomácia vezetője azonban nem volt minden tekintetben ennyire elégedett és derűlátó. Sőt! Igen éles szavakkal bírálta nemcsak az Európai Uniót (amin, mondjuk, tőle igazán nem lepődünk meg…), de Montenegrót is (ami viszont már szokatlan). Az exjugoszláv térségben működő Al Jazeera Balkans arról tudósított, hogy Lavrov igen erélyesen kikelt magából, hazugnak és szószegőnek, egyenesen árulónak nevezte Milo Djukanovic korábbi Crna Gora-i kormányfőt. Mint kiderült, az orosz politikus arra reflektált erélyes mondatai­val, hogy az Európai Unió elvárja Szerbiától, hogy viszonyuljon Oroszországhoz ugyanúgy, ahogy Montenegró… Utóbbi ugyanis az utóbbi időben mintha kicsit eltávolodott volna a nagy szláv testvértől, és inkább az integráció útját keresi a NATO és az unió felé. S mint közismert, Szerbia az ukrajnai válság kezdete óta nem tartotta tiszteletben az Oroszország elleni szankciókat, nem alkalmazta a büntetőintézkedéseket, mondván, hogy az ország legnagyobb külföldi kereskedelmi partnere Moszkva, ezért Belgrádnak csak kára származna abból, ha csatlakozna a brüsszeli megszorításokhoz. „Ezt nem várhatják el tőlünk, hiszen ezzel magunkat büntetnénk meg, nem Oroszországot” – mondta mindenki számára érthetően Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök még a kezdet kezdetén. Az unió pedig elnézőnek mutatkozott.

Most azonban mindenki számára érthetetlenül megüzenték Brüsszelből, csak akkor érdemes Belgrádnak bármiféle integrációban, közeledésben reménykednie, ha példát vesz szépen déli szomszédjáról, a „jó diák” Podgoricáról. Szergej Viktorovics Lavrovnál pedig a konkrét esetben az verte ki még a biztosítékot, hogy az elvárt intézkedések között bezáratnák például a Nisben működő Orosz–Szerb Humanitárius Központot is, amelyről Brüsszelben úgy tartják, ki tudja, honnan veszik, hogy az oroszok balkáni kémközpontja. Lavrov felháborodása ilyen szempontból jogosnak is tűnhet. Még akkor is, ha ezzel azt a látszatot keltheti, hogy a brüsszeli sejtetések szerint valóban nem egy „mezei” humanitárius központ körüli kötélhúzásról van szó. Amúgy persze nem árt az óvatosság. De ehhez elég lenne néha Molenbeekig ellátni…

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom