Máté T. Gyula

Vélemény és vita

Jön a láva!

Álláspont. Jó másfél éve zúdulnak Európára a bevándorlók, annak is most volt kerek évfordulója, hogy Merkel behívta a migránsokat.

Ül egymás mellett Angela Merkel és Francois Hollande, s nézik a Vezúvot. Mire az kitör. Eltöprengenek.

- Te, Angela! Ez kitört!
- Ez bizony ki, Francois!
- De nem úgy volt, hogy nem tör ki?
- Úgy volt.

Ülnek tovább, nézik a közelgő lávát, gondolkoznak.

- Te, Angela, nem kéne szólni az embereknek?
- Miért tennénk, Francois? Ijesztgessünk?

Ekkor odarohan hozzájuk Matteo Renzi olasz kormányfő.

- Jön a láva! Tenni kellene valamit!
- Tenni fogunk, Matteo! Tenni fogunk!

Immár hárman ülnek, és nézik a lávát, merengenek. Az olasz fészkelődik, nem bír magával.

- Mégis csak tenni kellene valamit! Elég a város!
- Egyelőre csak a ti városotok ég el, Matteo!
- Szolidárisak vagyunk veled, Matteo!

Ha valaki nyomon követte a mostani pozsonyi uniós informális csúcsot, szinte percenként juthatott eszébe a fenti, messze nem is annyira tréfás adoma. Voltak pillanatok, amikor az ember humoristákat megszégyenítőn sivított volna fel: Nooormálisak ezek? Ebben a világban élnek, vagy teremtettek maguknak egy képzeletbelit, ahol a valóságtól biztonsági őrök és aktatologatók választják el őket?

Tudják-e például, hogy ma hányadika van?

Ne! Ne kapkodjon a naptárához a Kedves Olvasó, nincs szó semmilyen elfelejtett történelmi évfordulóról, avagy elmulasztott születésnapról. Ez mindössze egy egyszerű kérdés, amelyet minden épelméjű ember feltett volna péntek estefelé Pozsonyban a német kancellárnak és a francia elnöknek. Angela Merkelnek és Francois Hollande-nak közös sajtótájékoztatójukon ugyanis sikerült a következő győzelmi jelentést kiadniuk: „A találkozón menetrendet fogadtak el az unióban a menekültválság miatt szükségessé vált lépésekről. Ennek értelmében – több közbülső lépcsőt követően – jövő márciusra készülnek el a teendők konkrét tervei.” Tetszik érteni és számolni?

Jó másfél éve zúdulnak Európára a bevándorlók, annak is most volt kerek évfordulója, hogy Merkel behívta a migránsokat. S ez idő alatt ezt sikerült kitalálni? Azt, hogy majd jövő márciusra lesz valami, talán persze, hiszen ott a „több közbülső lépcső”? Azt, hogy hozzunk létre egy bizottságot, amely majd dönt arról, hogy milyen további bizottságok kellenek az igazi bizottság szerepéről dönteni hivatott bizottság külső- és belső bizottsági tagjainak bizottsági szerepéről…

Kérem, ne értsenek félre, a fentiekben nem az egy mondatban való bizottság szó leírása Guinness-rekordjának megdöntésére törtem. Az normális ember számára elérhetetlen. Az Európai Unió vezetői olyan szintre emelték a mércét a semmittevést álcázó bürokrataszlengben, amitől a magyar irodalom legtipikusabb aktabetyár szereplői is sikítófrászt kapnának. Szép emlékű Pató Pál uram meg egy serény, a munkamorált már a perverzitás szintjére emelő gépembernek tűnne.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság luxemburgi elnöke hozott Pozsonyba egy tizennégy pontos tervet, amihez képest a kisdobosok hajdani hat pontja mély szakmaiságot árasztó, precíz műszaki leírás. Az egyetlen elfogadott konkrétum, hogy a másképpen gondolkozó delfinek megmentése és a brüsszeli irodakapocs-reform mellett most adnak némi pénzt Bulgáriának is, hogy esetleg védje meg a határát. Pontosabban, dehogy adnak, ígérnek, hiszen ebben is van nyilván „végrehajtási mechanizmus”, „több közbülső lépcső”. Aztán, ha jön a migránsroham, vagy lesz igazi kerítés a bolgár–török határon, vagy a kifizetési igazolást keresi valaki majd Brüsszelben. Mert hogy az újabb inváziós roham készül, azt csak a vak nem látja azt követően, hogy a törököket átverték Merkelék.

Megőrültek Brüsszelben, Berlinben, Párizsban?

Vagy szándékos a gőgős önhitegetés, a szinte már kéjelgő liberális nihilizmus, hogy megvalósuljon a sorosi terv Európa „vérfrissítéséről”? Hogy „elégjen” a város, odalegyen a mi Európánk? Aztán a helyén létrehozzanak egy szivárványszín hipermarketet, kötelező költési kvótákkal?

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom