Széles Gábor

Vélemény és vita

Javaslat a modern kori népvándorlás problémáinak megoldására

Mindenekelőtt nézzük a jelenlegi helyzetet: Németországba százezerszámra ömlenek a bevándorlók.

Nem nehéz megjósolni, hogy sem az ősz, sem a tél nem fogja őket megállítani.

Törökország határán már lassan egy évtizede többmilliós létszámú menekülttáborok vannak, ezekkel a török állam nem tud mit kezdeni.

Nem nehéz kitalálni, hogy leginkább a török állam érdekelt e milliós létszámú menekülttáborok felszámolásában, mivel neki kell humanitá­rius segélyekkel fenntartani, katonai erőkkel őrizni azokat, hiszen ezek zárt táborok. Tehát leginkább a török állam érdeke, hogy ez a több millió menekült minél hamarabb elinduljon Európa irányába, pontosabban hogy minél gyorsabban, Törökországon átjutva, megjelenjen az Égei-tengeri partjainál.

Az Amerikai Egyesült Államok rossz katonai és titkosszolgálati politikája miatt több iszlám állam olyan mértékben összeomlott, hogy önerőből már nem tud talpra állni. Úgy tűnik, Amerikát ez különösen nem izgatja, nem ezekkel a problémákkal van elfoglalva.

Nem kell sokáig várni, hogy a németek rájöjjenek, a több millió iszlám menekülttel nem tudnak megbirkózni. Ma már az is látszik, hogy a menekültek kiebrudalása Németországból aligha oldható meg.

Javaslat:
Az ENSZ-nek döntést kell hoznia, hogy a NATO-csapatok vonuljanak be azon közel-keleti országokba, ahol az államszerkezet úgy szétesett, hogy külföldi csapatok nélkül aligha lehet visszaállítani a normális kormányzati struktúrát. Ha a NATO-n belüli erőviszonyokat nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy például az afganisztáni háborúban az amerikaiak mellett főleg az angol csapatok vettek részt, ha nem is nagy, de értékelhető létszámban. Mára már az ő jelenlétük is gyakorlatilag formális. A francia NATO-erőknek megvannak a saját problémáik, a közel-keleti térség igazából soha nem izgatta őket, ők inkább, ha szükségét látják, a volt gyarmataikra szeretnek bevonulni.

Tekintettel arra, hogy Németországnak nem voltak gyarmatai, nincsenek kötelezettségei, csak tőle várható olyan katonai erő, amely képes rendet teremteni. Egyedül a németeknek van olyan katonai erejük, ember- és eszközállományuk, amely még hadra fogható, amely még a NATO égisze alatt bevethető lenne a szíriai, afganisztáni, pakisztáni térségben. Nyilván a németek ilyen ötlettel soha nem fognak előállni, részben tanulva a két világháborús „kalandjukból”, részben pedig abbéli félelmükben, hogy miként is zárulna egy ilyen történet a számukra. Ettől függetlenül leszögezhetjük, hogy ha az amerikaiak csak a levegőből lövöldöznek – mintha állatokra vadásznának –, akkor Németország az egyetlen erő, amely képes lenne a helyzet megoldására.

Ahhoz, hogy a németeket rá lehessen venni a bevonulásra, szükséges egy ENSZ-felhatalmazás és NATO-kontroll. Az is a Nyugat felelőssége, ha változatlanul magukra hagyja a szétesett iszlám államokat. A több millió migráns jelenlétét főképpen Németország szenvedi meg, éveken keresztül tűrniük kell majd ezt a helyzetet. Ráadásul ha ezek a menekültek százezer- vagy milliószámra jelen vannak ott, akkor egy németek által vezetett NATO-bevonulás esetén ezeknek az embereknek az adott országokba történő visszaszállításával olyan szellemi bázis alakulhat ki, amelyre fel tudják építeni a majdani kormányzati és rendészeti struktúrát.

Hosszabb távon aligha tartható fenn, hogy a migránsok államai változatlanul szétessenek, és a németek egyre nagyobb migránstömegeket fogadjanak be, tehát valamiféle nemzetközi, ENSZ vagy NATO által koordinált megoldásra van szükség.

Azt nem tudom, hogy a felelős, nagy nemzetek gondolkodása mikor jut el odáig, hogy az ENSZ égisze alatt egy ilyen lehetőséget támogassanak. Úgy látom, hogy más logikus megoldás nincs arra, hogy biztonságosan visszajuttassuk a migránsokat a saját országukba, valamint az ehhez szükséges kormányzati struktúrák kialakuljanak ott. Meggyőződésem, hogy előbb vagy utóbb a német nép fogja kikényszeríteni a vezetőiből, hogy tegyenek lépéseket a nemzetközi fórumokon ebbe az irányba.

Tudva, hogy Anglia muszlim lakossága az elmúlt években négy százalékról tizennégy százalékra nőtt, és látva a lutoni tömegdemonstrációkat, Angliát sem hagyhatja hidegen a rossz irányú folyamatok megállítása, a nemzetközi, illetve globális megoldás kialakítása.

Természetesen javaslatommal csak a követ szerettem volna bedobni a vízbe, de előbb vagy utóbb a nemzetközi szervezeteknek a modern kori népvándorlás problémáját meg kell oldaniuk. Tekintettel arra, hogy a gazdag arab országoknak eszük ágában sincs segíteni iszlám testvéreiken, legalább egy ilyen NATO-fellépést támogathatnának a gazdaságilag és közigazgatásilag szétesett térségben.

Széles Gábor
nagyvállalkozó, az MGYOSZ tiszteletbeli elnöke

 

Széles Gábor: Javaslat a modern kori népvándorlás problémáinak megoldásáraMindenekelőtt nézzük a jelenlegi helyzetet:...

Posted by Magyar Hírlap on 2015. szeptember 9.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom