Salánki Miklós

Vélemény és vita

Hosszú Katinka furcsa pálfordulása

Nem sokáig bírta elviselni a csendes hidegháborús helyzetet Hosszú Katinka

Nem sokáig bírta elviselni a csendes hidegháborús helyzetet Hosszú Katinka, aki a sikeres olimpiai szereplése után a szakmailag indokolt pihenés helyett elment edző férjével, Shane Tusuppal a világkupaversenyekre pénzt keresni. Legsikeresebb szezonja végén nemhogy elégedetten élvezné a sikereit, a felé áradó szeretet, inkább újabb támadást intézett a szövetség elnöke, Gyárfás Tamás ellen. Az elnök megosztó személyiség, de az vitathatatlan, hogy 1993-tól, mióta ő irányítja a szakszövetséget, úszóink folyamatosan szállítják az érmeket a világversenyekről. S az sem véletlen, hogy posztján eddig hatszor választották újjá. Hosszúnak sem volt semmi baja a szövetség első emberével tavaly októberig. Korábban együtt ünnepelték az úszónő világbajnoki sikereit. A versenyzőnek akkor változott meg a véleménye Gyárfásról, amikor az elnök egy éve nem volt hajlandó neki milliókat fizetni azért, hogy a 2017-es budapesti vizes-világbajnokság félperces promóciós filmjében szerepeljen. Amiben ingyen vett részt az olimpiai bajnok Gyurta Dániel és Kásás Tamás is. S örömmel népszerűsíti sportágát, illetve a 2024-es magyar ötkarikás kandidálást az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta és a kétszer győztes Szilágyi Áron is.

Hosszú azonban újból hadat üzent, nemcsak Gyárfásnak, hanem a hazai úszósport vezetésének is. Nem hajlandó szóba állni Hargitay András szövetségi kapitánnyal sem. Hogy mi volt ennek a drámai pálfordulásnak az oka? Ebben az esetben nem a nőt, hanem a férfit kell keresni. Az amerikai Shane Tusup nem csupán olim­piai bajnokot „faragott” feleségéből, hanem a korábban szerény bajai úszólányt meg is változtatta.

A kapitány mesélte, hogy ha Katinka az edzőjével van, akkor nem köszön neki, ha viszont egyedül, akkor igen. A huszonnyolc éves, korábban semmilyen edzői tapasztalatokkal nem rendelkező Tusup azt mondta a szakvezetőnek: „Mi itt már nagyobbra nőttünk, mint a magyar úszósport, nincs rátok szükségünk.” Túl e sportemberhez méltatlan tiszteletlenségen, ez nem csupán felháborító, hanem igaztalan állítás is, mert a magyar úszósport támogatása nélkül Hosszú Katinka nem juthatott volna el a nemzetközi élmezőnybe, ráadásul a mai napig jelentős támogatást kapnak az államtól a felkészüléséhez. És a magyar úszósportot nem lehet túlnőni senkinek sem, hiszen Hosszú előtt - most csak az elmúlt közel három évtizedre gondolva – már olyan csillagai voltak, mint Egerszegi Krisztina, Kovács Ágnes, Darnyi Tamás, Czene Attila, Rózsa Norbert, Szabó József, Wladár Sándor. S ha Tusup kinövést vizionál, akkor bajnoknőnk miért foglalkozik azzal, ki a szövetség elnöke? Elgondolkodtató továbbá, a hazai feltételekkel elégedetlen Hosszú lassan egy éve indított támadást a vezetés ellen, de válogatott társai közül eddig nem sokan csatlakoztak hozzá. Szélmalomharcával az egész sikersportágnak árt!