Máté T. Gyula

Vélemény és vita

Gatyára, szoci!

Álláspont. A semmi, az legyen semmi! De az egy bazi nagy felkiáltójellel!

„Elvtársak, ma azért jöttünk össze, hogy ne legyünk szanaszét” – ez volt Tóbiás József pártelnök egyetlen értelmezhető üzenete a Magyar Szocialista Párt hét végi kongresszusán, és ez sem ment át igazán.

Persze ne legyünk igazságtalanok, Tóbiás nehéz helyzetben, nagy nyomás alatt volt, pártja hátországa, fél tucat expártelnök sulykolta hetek óta: az MSZP-nek nincs „narratívája”, a szervezet nem tudja helyesen kifejezni „karakterisztikáját”, és annak aztán sajna végképpen nincs semmilyen „textúrája”.

Hát nem rémes? Ilyen bizonyítvánnyal egy gyerek főzőműsorba sem vág bele az ember, nemhogy egy trendi Orbán-ellenes kampányba. Aztán, amikor a libbal sajtóban is azt olvasta, hogy az MSZP elveszítette „rendszerváltás kori identitását”, rájöhetett, piszkosul nagyot kell majd ezen a kongresszuson mondani, hogy ne legyen „gebasz”. (A „gebasz” a modern kori szoci pártszleng kifejezése: annak idején erre vonatkozott több hárombetűs cégnév, később az ávót becézték önkéntes pártkritikának is, most ott a Soros meg a kedvezményes duplasajtos Meki-menüről való lemaradás félelme.) Tóbiás így jó egy órát beszélt, s a Kedves Olvasó utólagos engedelmével, felidézném kedvenc mondatomat: „A múlt nem győzhet a jelen felett, mint ahogy a jelen sem győzhet a jövővel szemben!” Meg lett ez mondva, elvtikék! Nem hiába kemény fiú kinézetre is a Magyar Szocialista Párt jelenlegi elnöke. Nem egy szakálldivat-ficsúr, nem brüsszeli, nőket bódító őszes halánték, nem raccsoló entellektüel vagy naftalinmatróna. Amit ő megmond, az meg van mondva.

A semmi, az legyen semmi! De az egy bazi nagy felkiáltójellel!

Mellesleg ez lesz, mármint a felkiáltójel a Magyar Szocialista Párt új jelképe. Ez nem vicc, ez komoly. Szebb időket látott maradék-aktivisták – hol vannak már a dicső idők, amikor ezt hostessekre bízták! – öltöztek be felkiáltójelnek. Természetesen van magyarázata is a nagy „f”-nek. A brosúrát gyaníthatóan valamelyik pártvezér „hogyan legyünk jól kereső píárosok négy másodperc alatt” tanfolyamot végzett rokongyereke készítette. Ennek ellenére van egy őszinte mondata. Idézzük: „A felkiáltójel annak a szimbóluma, hogy a Fidesz-kormányt csak a társadalom válthatja le.” Miért, szocialista urak és hölgyek, eddig hogy volt? Szent Horn Gyufa még beszélt két privatizáció között munkásérdekről, Medgyessy Péter legalább szadeszes korrupciót számon tartott, mára ennyi maradt? Sopánkodás, hogy se jenki nagykövet, se uniós úrelvtárs, se multi barát nem segít hatalomra? Marad a fránya nép?

Amelynek pillanatnyilag jó, ha hét-tíz százaléka becsüli az MSZP-t. Holnap ennyire sem fogja, hiszen nincs is miért.

A Magyar Szocialista Párt hihetetlenül büszke arra, hogy mennyi elnöke volt az elmúlt bő két évtizedben. Ez hivatott mutatni, hogy mennyire nagyon demokratikus. Hát, egy nagy túróst! Ez mindössze azt mutatja, hogy az aktuális divatszezon lejárta egybeesik a szocialista pártelnökök távozásával. Kirakati bábuk, ilyenre-olyanra fazonírozva. Az írás elején talán tévesen szerepelt az „elvtárs” szó, de valljuk meg, igen macerás lenne e helyett felsorolni egy szocialista pártvezető összes üzleti kapcsolatának helyes megszólítását. Mert az MSZP mindig is csak egy üzlet, „biznic isz biznic” volt a multikulti internacionalizmus. Mára ez egy kicsi üzlet, nagyon kevesen tudnak belőle megélni, ezért már a jól bevált „utáljuk Orbánt” jelszó sem tart össze. Egymást jobban gyűlölik az MSZP tekintetesei. A mostani kongresszus csak előjátéka volt a jövő nyárra tervezett tisztújítónak, egyfajta belterjes MSZP-s petting. A java ezután jön.

Aki a hét végén szocialista pártkongresszusok helyett kereskedelmi „tehetségkutatókat” követett, tudja, miről beszélek. Felsorakoznak ilyen vagy olyan jelmezben, whisky vagy nárcisz lehelettel, szanyisan vagy lendvaisan, aztán vetkőznek. Ki meddig, ki mit és kinek vállal be. „Levegyek még valamit?”- lesz a politikai krédó.

Ennyi a produkció.

Ennyi az MSZP.Ui.: Kérem, az MSZP majdani elnöke – személyétől függetlenül – fogadja megelőlegezett gratulációmat. Egy frappáns lábjegyzet lesz politikatörténeti vizsgamunkákban: ő vezette ki az MSZP-t a parlamentből.

 

Máté T. Gyula: Gatyára, szoci!A semmi, az legyen semmi! De az egy bazi nagy felkiáltójellel! - „Elvtársak, ma azért jö...

Szerző: Magyar Hírlap2015. november 29.