Szajlai Csaba

Vélemény és vita

Folyt. köv.

Álláspont. A Standard & Poor’s a hosszú lejáratú magyar államadósság besorolásán

Bár egy minősítést javított a Standard & Poor’s a hosszú lejáratú magyar államadósság besorolásán a múlt hétvégén, a tény továbbra is az, hogy mindhárom nagy hitelminősítőnél Magyarország egy fokozattal marad el a befektetésre ajánlott kategóriától. Ugyanakkor a Standard & Poor’s döntésének lehet örülni: egy hosszú tendencia ugyanis megfordulni látszik. Tudniillik a hitelminősítő pozitív folyamokat „láttat”: nem pusztán előre, hátra is tekintett akkor, amikor rögzítette: a magyar gazdaság külső egyensúlyi problémái jelentősen enyhültek az utóbbi években.

Jóllehet a második Orbán-kormány idején helyeztek bennünket befektetésre nem ajánlott kategóriába, de nem árt elfelejteni: a legtöbb fokozatot összesen a Gyurcsány-kormány alatt estünk. Szinte Gyurcsány miniszterelnöki színre lépésével egyidejűleg jött az első leértékelő lépés, a zuhanások a költségvetési kozmetika, a devizaadósság felfutása, valamint az államcsőd közeli helyzetnek tudhatók be. Úgyhogy a tripla bóvliban bőven visszaköszön az egykori miniszterelnök politikai-gazdasági „részesedése”.

Nem túl elegáns visszafelé mutogatni, a bizalmat azonban roppant könnyű elveszíteni a nemzetközi piacokon, és nagyon nehéz dolog visszaszerezni. Ráadásul rengeteget kellett érte csinálni: többi között kijönni abból a kilencéves szégyenperiódusból, amelyet úgy hívtak Brüsszelben, hogy eljárás a túlzott államháztartási deficit miatt. Hazánk – 2004-től – kilenc esztendőn keresztül nem tudott az uniós kulcsszintnek megfelelő költségvetési hiányt produkálni: eközben a sok-sok állami hitelfelvétel miatt felduzzadt az államadósság, és zsugorodásnak indult a magyar gazdaság. Emlékezzünk arra is, hogy az elmúlt szűk egy évtized leforgása alatt alig akadt olyan európai összevetés, amelyről Magyarország teljesítményben értékelhetőt tudott volna produkálni. „Bezzegországból” legfeljebb Szerbiának tudtunk referenciának maradni.

Szó se róla, jólét – nyugat-európai értelemben – ma sincs, de a helyzet, a jövő biztató. Akár éveken keresztül összejöhet a háromszázalékos gazdasági növekedés úgy, hogy nem kell állandóan megszorítani. S miután egyre inkább „házon belül” rendezzük majd le az adósságunk finanszírozását – idén már elkerülhető a devizakötvény-kibocsátás (!) –, a külső sokkok talán kevésbé érintenek majd bennünket. Eközben az alapkamat történelmi mélységben van, sőt rekordalacsony szintre csökkenhet az év második felére, ez további költségvetési mozgásteret biztosít.

Kormánypropagandát „tolunk”? Aligha, miután maga az S & P állította azt, hogy a kormányzati stratégia is enyhítette Magyarország külpiaci sebezhetőségét, az uniós pénzek által okozott pozitív hatást pedig a jövő évtől kezdődően ellensúlyozhatja a banki hitelezés fokozatos élénkülése.

Arról sincs szó, hogy most teljes lenne a siker, külső kitettségünk azonban jelentősen csökkent. Így a Magyarországról készülő nyugati gazdasági elemzések láttán, legalább már nincs szégyenkeznivalónk. Sőt, akad olyan globális pénzügyi szolgáltató – Bank of America-Merrill Lynch –, amely a „magyar sztoriba” szerelmes, és négyszázalékos gazdasági növekedést jósol!

A lényeg a lényeg: a hitelminősítők döntése azért nagyon fontos, mert az intézményi befektetők általában ehhez kötik, hogy egyáltalán vehetnek-e államkötvényeket az ügyfeleik pénzén. Ugyanakkor a nagyon kedvező külpiaci események miatt sikerült „kibekkelnünk” befektetésre nem ajánlott kategóriában az elmúlt éveket. Olyannyira, hogy a hitelminősítői alapelvárások – a három évre visszatekintő éves átlagos növekedés, az export százalékában mért teljes külső adósságállomány, a devizatartalékokhoz viszonyított rövid lejáratú külső adósság, az államháztartási hiány, és a GDP-arányos folyómérleg-egyenleg – közül négy javult a befektetési ajánlású magyar szuverén adósbesorolás megvonása óta.

Mind a kormány, mind pedig a jegybank régóta ösztönzi a hitelminősítőket arra, hogy a javuló mutatóink miatt itt lenne az ideje a magyar adósságot visszahelyezni a befektetésre ajánlott kategóriába.
Nyugalom, annak is eljön a maga ideje. Piaci vélekedések alapján ugyanis „folyt. köv.” a hitelminősítők részéről.

Alig győzzük kivárni!