Vélemény és vita

Egy férfi és sok nő

Álláspont. Demszky Gábor a napokban megnősült. Ötödször

Ez a leginkább bulvárlapokba kívánkozó hír önmagában nem túl érdekes, ám ha bizonyos összefüggések rendszerébe helyezzük, sok mindent elárul a liberális gondolkodásmódról. Budapest egykori főpolgármestere, akinek az egész élete kirakatban zajlott, nyilván nem bánja, hogy néhány pillanatra ismét a figyelem középpontjába kerülhetett.

A kommunizmus végóráiban a magukat demokratikus ellenzékieknek nevező egykori maoisták, trockisták és anarchisták látványosan lázadó kis csoportjának volt Demszky az egyik emblematikus alakja. A többnyire kádergyerekekből álló gyülekezet a gyengülő szocialista rendszerben nagyjából ugyanazt a nótát fújta, mint amit most Európa-szerte harsogva zúgnak a szabadelvű érctorkok. Jogállamiság, emberi jogok, mindenki egyenlőnek születik, arccal a szegények és a kisebbségek felé.

Az új internacionalizmus képviselői akkoriban kisebbségeken már akkor is leginkább a magyar hagyományoktól távolabb eső csoportokat értették. Ha élesebben fogalmazunk, a demokratikusan ellenállók kőkemény rasszisták voltak, legalább annyira utálták a magyarokat, mindazokat, akikben a nemzeti érdek védelme és szeretete előbbre való volt a nemzetköziségnél és a sokféle másság tiszteleténél. A SZETA, a Szegényeket Támogató Alap például szinte kizárólag a cigányság nyomorával volt hajlandó törődni.

Az 1980-as évek demokratikus ellenzéke szinte semmiben nem különbözött napjaink magukat ugyanezekkel a szavakkal meghatározó alakulataitól. Az élettől elszakadt, leginkább fővárosi beszélő, ám sohasem cselekvő emberek érdekcsoportjairól van szó. A Momentum vezére bátran felvehetné a Demszky Gábor nevet, mint ahogyan Demszky fiatalságának csúcspontján minden további nélkül akár Gyurcsány Ferencként is járkálhatott volna. Az önhitt, öntelt fővárosi liberálisok akkoriban éppen úgy osztották az észt, mint most. A magyar vidék tapló, ostoba, műveletlen és tájékozatlan.

Az egykor a fő ellenálló szerepében tetszelgő Demszky mítosza még ma is hat az ő meglehetősen szűk köreikben. A Trabant-gumi-kiszúrattatás világbajnoka, a Rajk-gyerek belvárosi lakásában úgynevezett szamizdatbutikot működtető Beszélő szerkesztő, a valamennyire mazochista jelleggel magának jó néhány gumibotütést kiprovokáló előceleb ma már, közel hetvenévesen, posztceleb. Celebségének közbülső időszaka, a főváros élén eltöltött húsz év a legkevésbé dicsőséges ebben a forradalmár sorsban, máig nem tudni például, hogy kinél vannak az ő főpolgármestersége idején, a 4-es metró építkezéséről ellopott milliárdok.

A hajlott korú szabadelvű Demszky ötödik felesége fiatal, szemrevaló teremtés. A házasságkötést Wittinghoff Tamás, Budaörs egykor szabaddemokrata polgármestere vezényelte le. A szereplők ma már pusztán azért nem eszdéeszesek, mert nincs SZDSZ. A farkasvigyorú Demszky legújabb frigyével nyilván a kormánynak akart keresztbe tenni: nesztek nektek családpolitika, mi az, hogy a család egy apa, egy anya és a gyerekek. Nem, a család ennél sokkal demokratikusabb, egy apa, megfelelő sorrendben felhasznált öt feleség, és annyi gyerek, amennyi éppen van. Egy igazi forradalmárt nem korlátozhat semmiféle hatalom. Sem a kormány, sem a törvények, sem a közösség által normálisnak tartott erkölcsi szabályok, de még csak a saját gyerekei egészséges felnevelkedésének lehetősége sem. Így teljesedik ki az ő valódi belvárosi szabadsága, a feleséget használni kell, aztán lecserélni. Amikor meg esetleg kedve támad találkozót szervezni a volt feleségeknek, úgy léphet közéjük, mint valami muszlim herceg. Egy férfi sok feleséggel.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom