Vélemény és vita

Egy emberként kell kiállni Európa biztonságáért

A migrációs válság nem átmeneti krízis, hanem hosszan tartó kihívás mindannyiunk számára

Március 23-án Arnaud Beltrame európai hőssé vált. A francia csendőrség tisztjének hősies bátorsága ébresztő kell, hogy legyen mindannyiunk számára, akik egyként állunk ki a fokozott biztonságért Európában. Trèbestől Berlinig, Párizstól Barcelonáig, Nizzáig, Manchesterig vagy Brüsszelig a terroristák nem ismernek határokat, és egy közös ellenségük van: a mi európai életformánk.

A terroristák beszivárognak Európába, itt vannak a gyűlöletből és erőszakból alkotott hálózataik. Tudják, a szabadság elképzelhetetlen biztonság nélkül. Ezzel a közös fenyegetéssel szemben Európának határozottan és pragmatikusan kell fellépnie.

A megelőzés és a radikalizmus elleni harc nélkülözhetetlen feladatain túl a hatékony európai biztonságpolitikának három pillérre kell támaszkodnia: fokozni kell a terror elleni harcot, erősíteni az együttműködést a kiberbiztonság területén, és jobban kell ellenőrizni a külső határainkat.

Az Európai Uniónak segítenie kell,hogy hatékonyabbá váljon az információcsere a tagállamok illetékes hatóságai között, s ehhez biztosítania kell többek között a terrorellenes jogszabályok harmonizációját, valamint az adatgyűjtési és -elemzési eljárások összehangolását. Először azonban meg kell erősíteni az olyan szerveket, mint az Europol. Képviselnünk kell a technológiai innováció fejlesztését és rendszerszerű használatát, például a biometria és az arcfelismerő eszközök használatát. Egy nemzeti rendőri erőkből és hírszerző szolgálatokból álló hálózatnak is segítenie kell infrastruktúránk ellenőrzését, különösen azokat a részeit, amelyek ki vannak téve kémiai, biológiai és nukleáris támadásoknak. Egyként kell kiállnunk a terroristák ellen, közösen kell fellépnünk a megelőzéstől a lecsapásig.

A második terület a kiberbiztonság. Néhány éven belül Európa megteremti csaknem ötszázmillió polgára számára az egységes digitális piacot. Óriási olvasztótégelye lesz ez az innovációnak, munkalehetőségeknek és gazdasági fejlődésnek, de szabad teret is jelent majd a potenciális bűnözőknek. Ezért van szükségünk magas kiberbiztonsági standardokra kezdettől fogva, és nagy szükség van jelentős beruházásokra a kiberbűnözés elleni harcban, magas minőségű technológiával és jól kiképzett tisztviselőkkel.

Végül kontinensünk biztonságát a megerősített külső határvédelem garantálja. A migrációs válság nem átmeneti krízis, hanem egy hosszan tartó kihívás mindannyiunk számára. Ahhoz, hogy fel tudjuk tartóztatni a potenciális bűnözőket és terroristákat, teljes bizonyossággal tudnunk kell, ki lép be Európába. Ezért
fejleszteni kell az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséget, hogy hatékony és önműködő határvédelmi erő legyen. Növelni kell a jelenlegi tízezer fős létszámát. Továbbá meg kell erősíteni ellenőrzési procedúráinkat a határon, fokozni kell az adatcserét a bűnözők és az olyan gazdasági migránsok megállítására, akiket egyszer már kiutasítottak Európából. A hatékonyabb kitoloncolásokhoz európai kitoloncolási eljárásra van szükségünk, hogy megakadályozzuk az európai menedékturizmust. Ha egy menedékkérőt egyszer már elutasított egy tagállam, egy másik tagállamnak is biztosítani kell a jogot, hogy ugyanígy cselekedhessen.

A fokozódó terrorizmus, a kiberbűnözés és a globális migrációs kihívás korában az európai biztonságnak hatékonyabb védőpáncéllá kell válnia. Az európai néppárti frakció közös, hatékony és jövőorientált megoldásokért küzd. Világos: vagy biztonságos Európa lesz, vagy nem lesz Európa egyáltalán.

Manfred Weber,
az Európai Néppárt frakcióvezetője

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom