Máté T. Gyula

Vélemény és vita

Demokraták

Álláspont. Na most aztán kuss legyen! Lakat a szájra, elég a kibeszélésből!

Ennek jegyében hívta titkos egyeztetésre a „demokratikus ellenzék” vezéreit Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere. Merthogy 2014-ben is az volt a baj, hogy a nyilvánosság előtt zajlottak a tárgyalások, ha akkor egy szűk szobában egymást között lerendezik, akkor diadal és nem fideszes kétharmad lett volna a vége. Már szerinte.

Na de most! Csak képzelje el a Kedves Olvasó! A sajtó hírre leső hiénáit kicselezve találkoznak majd titokban az ellenzéki nagyok. Karácsony biztosítja a zuglói konspiratív lakást egy lakóparkban, Jávor Benedek párbeszédes európai parlamenti képviselő az ellenség megtévesztésére Brüsszelből hozat pogácsát és egyéb nasit, és ha az Együttből még Juhász Pétert is meggyőzik addig, akkor ő jelzi síppal a kapuban, ha érkeznek a megbízható elvtársak. Először Gyurcsány Ferenc oson oda, szőke parókába rejtve gesztenyebarna fürtjeit, hátulról Gréczy Zsolt DK-szóvivő fedezi gondterhelt kismamának öltözve. Bokros Lajos késik, üzent, baj van a konspiratív bajusszal. Molnár Gyula MSZP-elnök Molnár Gyulának öltözve jön, tökéletes álca. Az érkező civilek és szakértők érkezését is csak a Soros-portálok újságírói, a 444.hu és az Atlatszo.hu elől kell titkolni – rajtuk kívül a kutya sem ismeri őket.

Egy szó, mint száz, együtt a csapat. Karácsony Gyurcsányhoz fordul, kezdje. A DK vezére kezdi. Valahogy így:
– Most nincs kipofázás! Most nincs mellébeszélés! Ezt neked mondom, Molnár Gyuszi!
– Feri, ismerjük egymást a KISZ-ből, a privatizációból, a mi szavunk olyan, mint a kovakő! Orbánnal is csak azért mentem tárgyalni, miután mondtam, hogy nem megyek tárgyalni, mert nem demokrata, aki nem egyeztet. Meg a Vona is ott volt zsarolni, hát én ne menjek el?

– S te is megzsaroltad legalább, Gyuszi?
– Én?! Feri, ismerjük egymást a KISZ-ből, a privatizációból…

Az első kör megvolt. A demokraták dübörögnek, főleg, hogy Bokros is befut egy lila kiskosztümben, nagy karimájú dívakalapban, bajszát mályvalegyezővel fedezve. Furcsállva nézik, magyaráz: primadonnának öltöztem, úgy nem tűnök fel, de van vízióm megint, hoztam. Ne beszéljünk most arról, hogy hogyan meg miképp, ez majd kialakul, arról beszéljünk, ami fontos, hogy mi hol leszünk, mi kik leszünk a győzelem után! Osztozzunk, urak, ha megvan a steksz, utána már nem kell vitatkozni! Ez a lényeg, ez a vízió!
Bokros kendőzetlen szakmaisága lenyűgözi az egybegyűlteket, valóban, ez a járható út. Karácsony és Jávor összenéz: Jó ez így? Aztán bólintanak, mégsem lehetnek ők a demokratikus együttműködés kerékkötői. Az egyik civilnek nem tetszik a dolog, nincs ez így helyén, nem kellene már most alkudozni, meg az emberek feje fölött, meg hálózatot kellene építeni meg ilyenek… A másik civil a korrupcióról kezd tirádába. Gyurcsány letorkolja:

– Ne gyerekeskedjünk, majd kaptok alapítványi állást és pénzt, kistáskák!
A kistáskák se kerékkötők többet. Gyurcsány folytatja:
– Nos, a jövendő Gyurcsány-kormányban…

A társaság felhördül. Kiabálnak, repdesnek a pogácsák, egy omlós linzer telibe kapja Tóth Zoltán demokratikusan civil választási szakértőt, aki erre egy fékeket és ellensúlyokat visszakézből kezelő rendszerről kezd monológba, ahol a demokraták akkor is győznek, ha nincsenek is demokraták, mert ez a rendszer demokratikus.

Karácsony közben Karácsony-kormányt követel, hiszen ő lehetne a kompromisszumos megoldás, Zuglóban is milyen sikeres, az csak ostoba statisztika, hogy a kerületében volt a legkevesebb fejlesztés a fővárosban. Erről is csak a Fidesz és Tarlós tehet. Meg elvitte az időt a Liget-védelem… Az meg, hogy Zuglóban ő is vágatott ki fákat?! Hát azok mocskos fasiszta fák voltak, a szentségit neki! Ungváry bizonyíthatja történelmileg, hogy még nyilast is láttak! Molnár hallgat, ő tulajdonképpen itt sincs, ha kérdezik, valamelyik alelnöke volt itt Molnár Gyulának öltözve, aztán ha úgy alakul, akkor ő öltözött egyik alelnökének, aki Molnár Gyulának öltözött. Megy ez! Nem hiába másolt jegyzetet a dialektikus materializmusról anno!

Újra Bokros jön, nyugtat, ironizál. Bokros, a népnyúzó lesz a pénzügyminiszter, a többi meg kialakul. Vagy ti szeretnétek pénzügyminiszterek lenni, felelősséget vállalni? Elhallgatnak. Bokros elégedett, neki mindegy, ha nem itt, hát máshol. Volt már Ukrajnában is IMF-komisszár – milyen jól is mennek ott a dolgok! –, ott van még számos kellemesen meleg festői ország, ahová a valutaalap delegálhatja.

Gyurcsány unja már az egészet, Gréczy is int, hogy menni kéne, idő van, lassan szivárogtatás lesz.
Gyurcsány elillan, a szőke parókát hagyja, most már minek, ha Szigetvári ideér, jó lesz neki valamire, mulasson. Karácsony a civilekkel vitatkozik a kerületi faágpolitikáról, miközben Tóth Zoltán demokratikusan civil választási szakértő továbbra is monoton demokrata háttérzajt biztosít. Molnár már régen nincs sehol. Jávor EP-képviselő pogácsa- és nasi-költségtérítést számláz Brüsszelnek. Juhász Péternek egyelőre nem szólt senki, ő rendületlenül fütyül, de a megbízható úrelvtársak csak nem akarnak jönni.

A nép meg pláne.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom