Ludwig Emil

Vélemény és vita

Darwin-díjas események

Április első napja hagyományosan a bolondoké, ezt ez évben is bután elpasszoltam; de sebaj: van még hátra háromszázötven és valahány nap erre a célra

Ostobáknak, habókosoknak mindig marad elegendő terük az önmegvalósításra világszerte, és mind a négy évszakban.

A világhírű természettudós, Charles Darwin (1809–1882) nevét kiérdemelő díjat azok nyerik el, akik „kiemelkedően intelligens cselekedetükkel bizonyították a nagy tudós származáselméletét, egyszersmind az önmaguk által előidézett kihalásukkal megakadályozták a génjeik továbbörökítését” – olvasható a főként angol nyelvterületen működő Darwin-klubok ezreiben. Pusztán ismeretterjesztés szándékával és céljából idézek néhány jellegzetes vagy különleges balesetet, amelyet a nehezen mérhető ostobaságfokozatok listájára írhatunk.

Sajnos, a butaság és a hiúság kéz a kézben jár, amint az alábbi, friss példa is mutatja. Néhány napja történt az Egyesült Államokban, hogy egy 19 éves, hibátlan szépségű nő fotósorozatot készíttetett magáról modellkarrierjéhez. A felvételeket egy vasúti pályán készítették, ahol a fotós arra kérte a hölgyet: pózoljon a sínen. Szegény nő észrevette, hogy közeledik a vonat, ezért átlépett a másik pályára, ahol az ellenvonat halálra gázolta. A sokkot kapott fotós azt nyilatkozta, hogy a modell nem tudott a tízcentis tűsarkú cipőben idejében odébb ugrani. Hasonló esetekről lehetett olvasni a közelmúltban: egy seattle-i fiatalember márciusban elindult Sao Paulóba, hogy idejében odaérjen a foci vb-re, mégpedig úgy, hogy végig a labdával dekázva teszi meg a 16 ezer kilométeres utat. Balszerencséjére már a második napon elütötte egy autó, és meghalt. Néhány éve egy 31 éves magyar nő Olaszországban felszállt egy kis repülőgépre, majd arra kérte a pilótát, hogy ereszkedjen lejjebb, hogy integethessen a fiának. Az elhibázott mélyrepülés következtében lezuhantak.

A következőkben igyekszem bemutatni azokon a közeli és régebbi múltban történt eseményeken a butaság és a felelőtlenség drámai példáit. Mind elkerülhetők lettek volna egy csipetnyivel több gondolkodással és odafigyeléssel. Hajdú–Bihar megyében egy hét alatt két férfi is életét veszítette, amikor rézhuzalt lopott. Felmásztak a távvezeték oszlopára, úgy akarták levágni az értékes vezetéket, hogy az magas feszültség alatt volt. A 38 éves berettyóújfalui férfi és „munkatársa” tüstént szénné égett. A kárpátaljai Beregszász közelében egy férfi két társával megcsapolt egy olajvezetéket. Éjjel munkálkodtak, gyertyafénynél fúrtak lyukat a csőbe, a gázolaj belobbant; a férfi ruhája lángra kapott, a kórházban halt bele égési sérülésébe. Sok baj okozója a tüzeskedés, tanulságos egy mezőkovácsházi férfi esete, aki ráült a kályhára, és elszundított rajta. A ruhája ráégett a 76 éves emberre, aki belehalt égési sérüléseibe. Az sem semmi, hogy egy újdonsült pakisztáni házaspár az esküvő után összeveszett egy bizonyos szerencsepénzen, az ifjú férj dühében leöntötte benzinnel az asszonyt és felgyújtotta. Az érme ötven rúpiát ér, a férj gyilkosságért felelt a bíróság előtt.

Az ostobaság és felelőtlenség nem ismer határokat. A szlovákiai Zólyomlipcsén, a májusonként megrendezett várjátékokon az akasztott embert alakító 33 éves férfi megfulladt a színlelt kivégzésben. Egy 48 éves palesztin férfi az idő hidegre fordulása miatt begyújtott a kályhába; kisvártatva hatalmas robbanás történt, ami levegőbe röpítette a házat, és letépte az illető lábát. Utóbb kiderült, hogy a vele együtt lakó fia rejtegetett pokolgépet a kályhában, az izraeliek számára készítette, azonban elfelejtette megmondani az apjának. Egy ötvenéves svéd nő pedig a játékszenvedélye áldozatává vált: a golfozás közben kitört zivatar elől mindenki védett helyre vonult, kivéve őt, mert az asszony végig akarta játszani a partit . Az utolsó lyuknál érte halálos villámcsapás.

Külön műfaj a tűzesetekben a közkedvelt petárdázás. Az indiai Jaria városban egy tűzijátékokkal dugig töltött üzlet lobbant lángra, az ismétlődő robbanások huszonöt ember öltek meg a hindu ünnep előestén, miközben a távoli mexikói Nuevo Laredóban illegális petárdaüzem repült levegőbe, legkevesebb nyolc áldozattal együtt.

Úgy vélem, ennyi éppen elég erről a témakörről, vége-hossza nem lenne a történeteknek. „Svéd agykutatók szerint a 19. század óta sokat butult az emberiség” – olvasom a Magyar Hírlap 2013. május 17-i számában. Példaként egy olyan esetet idézett, amelynek „szintén svéd alanya egy méhkassal kierőszakolt aktusban vesztette életét”. Nem egészen értem a szituációt, de ennél jobb zárszót nem is találhatnánk a bolondok napja ürügyén.