Szajlai Csaba

Vélemény és vita

Az első fecske

Álláspont. Valljuk be őszintén, csúnyán tündökölt a magyar adósságbesoroláson a bóvli, azaz a befektetésre nem ajánlott kategória címkéje.

Még akkor is, ha a nemzetközi pénzpiacok már jó ideje beárazták Magyarország pozíciójának feljavítását. Ugyanis gazdasági teljesítményünk, belső és külső pénzügyi helyzetünk óriásit javult az elmúlt pár év leforgása alatt. Éppen ezért volt jelképes Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezetőjének év eleji nyilatkozata a Magyar Narancsnak, miszerint ha letakarnák hazánk nevét a dokumentumon, a befektetésre ajánlott kategóriába kerülnénk.

Végre így lett! A három nagy hitelminősítő közül pénteken, késő este a Fitch Ratings volt az első fecske, amely visszahelyezett bennünket a minket megillető kategóriába. Természetesen van pénzben kifejezett értéke is a döntésnek. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter lapunknak azt mondta, hogy egy-másfél éven belül negyven-hatvan milliárd forinttal javulhat ezáltal az adósságfinanszírozás. Persze ehhez szükséges még a másik két nagy cég mihamarabbi pozitív értékítélete is.

Ebben a szituációban megengedők vagyunk, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium ceruzája vastagabban fog. Azt írták a döntésre reagálva, hogy a magyar reformok működnek, és ez tükröződik a Fitch által kiállított bizonyítványban is. Szó se róla, a kormánynak immár papírja is van arról, hogy nemzetgazdasági teljesítményét a nemzetközi pénzpiacok is díjazzák.

Az elismerés a lehető legjobbkor jött, hiszen másról sem szól a fáma, mint a növekedés visszaeséséről, vagy éppen a választási költségvetésről. Ha utóbbinak akár csak a nyomait felfedezte volna a Fitch Ratings szakértői csapata, úgy gondolja bárki is, hogy feljavította volna a magyar adósságbesorolást? Hiszen ha megemelkedik a költségvetési hiány, akkor az automatikusan hitelfelvételt jelent, ami növeli az adósságot.

Mindenesetre a kormány most nyugtázhatja, a Fitch szerint nem száll el a deficit sőt, a hitelminősítő éppen a költségvetési szigorra tekintettel is hozta meg döntését.

Szegény baloldali és liberális szakértői barátaink, lassan-lassan kifogytok az érvrendszerből! Amennyiben ugyanis kijöttünk-kijövünk a bóvliból, nemzetközi megítélésünk egyenértékű a nyugat-európai országokéval, a régión belül pedig Szlovéniával.

Örömhír ide, örömhír oda, nem árt azonban megfeledkezni arról sem, hogy a három nagy hitelminősítő intézet tekintélye megcsorbult a 2008-as válság miatt. Hiszen a Fitch, a Moody’s és az S & P iránti bizalom a globális krízis idején olvadt el, mert nemcsak nem jelezték előre, mármint a világgazdasági összeesést, hanem kezdettől tévedtek előrejelzéseikben, olyan értékpapírokat és hiteltermékeket minősítettek kiválónak, amelyek aztán lényegében lenullázódtak.

A leglátványosabb kudarc a Lehman Brothers kötvényeinek kiváló besorolása volt, a befektetési bank papírjait nem sokkal a bedőlése előtt még a legjobbak közé sorolták. S pont a Lehman Brothers összeomlása indította el a pénzügyi pánikot világszerte.

Ugyanakkor ítéleteikre még mindig figyel az üzleti élet, a befektetők, a nemzetközi pénzpiacok. Olyannyira, hogy nélkülük ma még elképzelhetetlen a világgazdaság. Voltak ötletek a megrendszabályozásukra, és arra is, hogy Európában is felállítsanak egyet, azonban sem ez, sem az nem jött össze. Fogalmazhatnánk úgy is, a rendszerük nem tökéletes, de jobb híján mégis ez a referencia, és a hagyományos hiteltermékek besorolásánál még mindig jelzésértékű egy-egy leminősítés.

Ha ugyanis a magyar állampapírok nem befektetésre ajánlottak, hanem spekulatív osztályzatúak, az nem pusztán hazánk gazdaságáról fest borús képet, de egyik-másik alapkezelő a szabályzata miatt nem is vásárolhat ilyen kockázatos értékpapírt.

Vagyis a Fitch, első fecskeként megadta a jelet a magyar állampapírok vételére. Túl ezen, a forint árfolyamában lehet még rövid és középtávon változás, erősödés, miként azt a friss devizapiaci kereskedések is jelzik, továbbá Magyarország általános nemzetközi megítélését is javítja az új bizonyítvány.

Ami pedig az állítólagos sikerpropagandát illeti, éppen a Fitch sorolta fel azokat a tételeket, amelyek alapján szakértők indokolták döntésüket. Melyek ezek? Többi között a már említett költségvetési fegyelem, a külső pénzügyi sérülékenység elképesztő javulása, a hazai szakértők által sokat bírált jegybanki önfinanszírozói program, továbbá a kormány bankszektort érintő konstrukciója.

Hogy mit érez ebből az átlagember? A kormányon múlik, hogy a forintban számolt több tízmilliárdnyi megtakarítást mire költi. Van helye a pénznek az egészségügyben, az oktatásban, de nem folytatjuk. Egy biztos, ha negyven-hatvan milliárddal kerül majd kevesebbe az adósságfinanszírozás, akkor az már jelentős eredmény, hiszen ez a terület az, amely évtizedek óta neuralgikus pontja a gazdaságnak és a társadalomnak.

Sokan mondhatják a túloldalról, nincs itt semmi látványosság, nem történt semmi, ez is csak az elitet érinti, csakúgy mint a GDP. Ezzel szemben most is az adósság és a költségvetési hiány alapján mondanak ítéletet egy országról, nekünk pedig szükségünk van a pénz- és tőkepiacok kegyeire, hiszen, ismert történelmi okok miatt, nem vagyunk Ausztria vagy éppen Svájc.

Kedves baloldali és liberális barátainknak pedig azt üzenjünk, fel a fejjel! Hiszen a hitelminősítők egymást követve hozzák meg döntéseiket, és ha megérkezett az első fecske, jönnek a többiek is.

Nincs megállás!