Máté T. Gyula

Vélemény és vita

Amerikai mosoly

Álláspont. A legutóbbi időkig mi voltunk a rossz fiúk Amerika szemében.

„Az Egyesült Államok megérti, hogy Magyarországnak szuverén nemzetként joga van megvédeni a saját határait” – mondta a hétvégén a közszolgálati tévében Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet. Ez egy igen kedves mondat. Olyasmi hangzású, mintha kijelentenénk, hogy kék az ég és zöld a fű, és szállnak a galambok is. Mert ugye ez természetes. De ha az, akkor minek azt kimondani? Főleg egy nagyhatalom diplomatájának.

A Kedves Olvasó, kérem, nézze el az álnaiv felvezetőt, mindössze annak érzékeltetésére szolgált, hogy a politikai álláspont miként tud változni a körülmények hatására. No meg arra, hogy az elv és érték Washingtonban igen tág fogalmat jelent.

A legutóbbi időkig mi voltunk a rossz fiúk Amerika szemében. Rasszisták, demagógok, kuruckodó férjek, akik konyhában tartják az asszonyt, amikor éppen nem annak bántalmazásával töltik el a kisebbségek verése után fennmaradó szabadidőt. Igaz volt ez? Persze, hogy nem. Példának okáért maga Bell asszony ismerte most el, hogy „a magyarok rendkívül biztonságos környezetet tudnak nyújtani állampolgáraiknak, Magyarországon a fegyverrel elkövetett erőszakos cselekmények száma nagyon alacsony, ami valóban dicséretet érdemel”. Az Egyesült Államokban ez speciel nem egészen van így. De ez legyen az ő problémájuk, a mi kérdésünk: mire fel ez a hirtelen hangulatváltás?

Egy bizonyos Winston Churchill mondta, hogy az amerikaiak mindig megtalálják a legjobb megoldást egy problémára, miután kipróbálták az összes többit. Most meglehet arra jöttek rá, hogy amit a világ számos pontján demokráciaterjesztés néven csináltak, az nagyon nem volt működőképes ötlet, már amennyiben nem a nemzetközi terrorizmus felvirágoztatása volt a cél.

Meglehet, Európa meggyengült a migránsáradattól, de az hosszú távon az Egyesült Államoknak sem jó, ha az Iszlám Állam és barátai a fejlett Nyugaton építik ki pozícióikat. Előbb vagy utóbb ugyanis az óceán sem lesz akadály, szeptember 11. pedig egyszer is sok volt. A november 13-i párizsi rémálom váltotta-e ki ezt a felismerést? Talán. „Je suis Paris.” Mondjuk két héttel korábban kimaradt egy „Je suis Russia”, de hát a mérce kettőssége nem újdonság, egy londoni késelés egyetlen halál nélkül is motiválóbb Washingtonban, mint kétszázhuszonnégy orosz ember tragédiája.

Na de vissza a témához. Egész Európa kezdi átvenni a magyar receptet, ilyen vagy olyan határzárat épít. Ezt már tudomásul kell venni. Orbán Viktort nem lehet többé parvenüként kezelni.

Van persze az amerikai hangulatváltásnak egy másik oka is. Orbán, a Fidesz hihetetlenül erős. A „demokratikus ellenzék” impotens, képtelen a hatalomváltásra. Washington pedig erős emberekkel szeret tárgyalni, hamburgerben és palacsintában is a méreteset tisztelik, miért lenne ez más a nemzetközi kapcsolatokban?

Ez bizony jó nagy pofon a hazai liberálisoknak, a szocialistáknak. Eddig azt hitték, hogy az idők végezetéig privatizálhatják az amerikai–magyar viszonyt. S ez, ha hatalomszerzéssel nem is mindig társul, azért egy kimondottan tisztes megélhetést biztosít. Helyén értsük: nem az átlag magyarok szerinti tisztes megélhetést, más a mérce. Ez pedig nagyon tud fájni, talán még a hatalom távoliságánál is jobban. Ezt nem tudja ellensúlyozni néhány alapítvány igazgatósági segélye vagy egy könyv amerikai kiadása. Ráadásul utóbbit meg is kell írni, az ilyesmi elég melós elfoglaltság.

Mielőtt azért örömtüzeket gyújtanánk, érdemes felidézni Colleen Bell egy másik gondolatát is: „Washington továbbra is kifejezi esetleges aggályait” Budapest irányában. Ma ehhez hozzáteszi, hogy mindezt mi is megtehetjük.

Ma hozzáteszi.

S holnap?

 

Máté T. Gyula: Amerikai mosolyA legutóbbi időkig mi voltunk a rossz fiúk Amerika szemében - „Az Egyesült Államok megé...

Szerző: Magyar Hírlap2015. december 6.